Zaslužuje međunarodnu slavu

Recept za kolač koji gotovo nitko ne zna, ali će ga svi voljeti

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kiselkasta nota koja oduševljava

Ako želite iznenaditi goste desertom o kojem će se još dugo pričati, kolač naziva Träubleskuchen je pravi izbor. Ovaj njemački klasik oduševljava jednostavnošću, laganom teksturom i voćnom svježinom. Iako potječe iz južne Njemačke, izvan tog područja je slabije poznat, što je prava šteta, jer spoj prhkog tijesta, prozračnog nadjeva i blago kiselkastog ribizla ga čini savršenim desertom uz popodnevnu kavu ili svečani ručak.


Sastojci


Za tijesto:


  • 250 g brašna
  • 65 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 125 g omekšalog maslaca

Za nadjev:


  • 500 g ribizla
  • 5 bjelanjaka
  • 175 g šećera
  • 100 g mljevenih lješnjaka ili badema
  • 60 g gustina

FOTO: Unsplash


Priprema


Za tijesto pomiješajte sve sastojke u posudi i umijesite glatku smjesu. Oblikujte kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat. Kalup za torte (promjera 28 cm) obložite papirom za pečenje. Dvije trećine tijesta rasporedite po dnu, a ostatkom oblikujte rubove visine oko 2,5 cm. Po želji tijesto izbockajte vilicom i kratko pecite “na slijepo” desetak minuta na 200 °C – iako to nije nužno.


Za nadjev operite ribizl, odstranite peteljke i pažljivo osušite. U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer dok ne postane sjajan i gust. Lagano umiješajte mljevene lješnjake (ili bademe) i gustin, a zatim dodajte ribizl.
Smjesu ulijte u pripremljeno tijesto i poravnajte. Pecite 45 do 55 minuta na 160 °C, dok kolač ne poprimi zlatnu boju.


Nakon pečenja ostavite kolač da se malo ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa dok je još mlak. Poslužite ohlađen i uživajte u savršenom spoju kiselkastog voća i laganog tijesta. Träubleskuchen je dokaz da su najjednostavniji recepti često i najbolji. Svjež, voćan i lagan, ovaj tradicionalni njemački kolač vraća okus ljeta čak i u hladnijim danima.