Eliksir za tijelo

Recept za izradu jabučnog octa kod kuće je jednostavan pa zašto ga ne bi isprobali

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sadrži mineralne soli, enzime, voćne kiseline, vitamine

Prvi korak je odabrati odgovarajuće jabuke. One moraju biti dobro zrele, ali prije svega organske i netretirane pesticidima i drugim kemijskim sredstvima.


Sastojci:


  • 1 kg zrelih, organskih jabuka
  • 1 i pol litra hladne vode
  • 1 staklena boca i posuda

Priprema: Jabuke pažljivo operite pod tekućom vodom. Ogulite i ostavite kore i jezgru u posudi (možete iskoristiti pulpu za pripremu deserta).


Ponovno isperite sve ostatke i ocijedite. Stavite ih u staklenu posudu i sve prelijte hladnom vodom.


Posudu zatvorite papirnatim ručnicima i gumicom, te omotajte folijom.


Čuvati zaštićeno od svjetlosti i na toplom, suhom mjestu (temperatura oko 20°-25°).


Ne zaboravite miješati tekućinu svaki dan najmanje tjedan dana drvenom kuhačom.


Nakon 15 dana vidjet ćete kako su kore jabuke pale na dno, a na vrhu će biti neka vrsta pjene što znači da je proces fermentacije započeo.


Nakon otprilike 40 dana jabučni ocat je gotov i možete ga procijediti i preliti u staklenu bocu.