Božanstven okus

Recept za fantastičan umak od rajčice bogat snažnim antioksidansom likopenom

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Likopen se kuhanjem ne gubi, već postaje dostupniji

Rajčica je kraljica toplih mjeseci, a ne samo da je dobra za vas, već se odlično slaže sa svime u kuhinji i u njoj možete uživati ​​na tisuće načina.


Domaći umak od rajčica vrlo se jednostavno priprema, a okus će vas oduševiti.


Sastojci


  • 10 kg rajčice
  • morska sol po ukusu
  • šećer u granulama po ukusu

Priprema


Večer prije dobro operite rajčice i stavite ih na stolnjak da se osuše. Ujutro ih narežite na komade odbacujući tvrde ili nagnječene dijelove i stavite u veliki lonac.


Kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje drvenom kuhačom dok sve ne omekšaju.


U ovom trenutku ih dobro ocijedite u cjedilu, a zatim ih stavite u mlin za povrće da uklonite kožicu i sjemenke.


Dobiveno vratite u isti lonac i još malo prokuhajte uz dodatak malo soli i malo šećera.


Prebacite u sterilizirane staklenke i spremite ih na hladno mjesto dok ne dođe vrijeme za upotrebu.