Mentalno zdravlje

Različiti oblici sreće i kako ih doseći u svakodnevnom životu

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Za mentalno zdravlje je ključno da se dobro osjećate, što manje brinete i da ne dozvolite strahu da vas preuzme. Osjećaj sreće će vam uvelike pomoći u tome.Ljudska potraga za srećom jedno je od najčešćih ljudskih težnji, ali ima tendenciju biti i nedostižni cilj. Na našu sreću, iskustvo “sreće” zapravo može poprimiti razne oblike i proizaći iz različitih ponašanja i životnih okolnosti. Istraživanja nas sada mogu uputiti na konkretne načine na koje možemo pronaći ili razviti različite oblike sreće u svom životu i osjećati se dobro.


Radost


Osjećaj radosti dolazi od cijenjenja onoga što imate. Prolazan je to osjećaj jer vam se može prišuljati, a ponekad može nestati ako ga pokušate previše analizirati. Također se može naći u mnogim stvarima ako imate ispravan stav i perspektivu pa je to relativno dostupan oblik sreće.


Najlakši način da pronađete radost je baviti se aktivnostima za koje znate da vam obično donose radost. To može biti bilo što, od joge do zabavnih parkova do vaše omiljene glazbe. Također je važno isprobati neke nove stvari kako biste pronašli nove puteve radosti.


Uzbuđenje
Iako može trajati duže od radosti, ova je emocija još uvijek prolazna. Prilično brzo se raspršuje i može se pretvoriti u najezdu. Međutim, to može biti motivirajući čimbenik. Uzbuđenje zbog novog posla, na primjer, može vas motivirati da radite više, a uzbuđenje zbog nove veze može vas motivirati da uložite više truda u rješavanje poteškoća. Uzbuđenje vam također može pomoći da prođete kroz tremu. Ako sami sebi kažete da ste uzbuđeni, a ne tjeskobni ili nervozni, pokazale su studije, tu potencijalno neugodnu energiju možete preusmjeriti u konstruktivniju aktivnost.


Uzbuđenje također može proširiti pozitivne osjećaje koje imate od neke aktivnosti. Ako se usredotočite na svoje uzbuđene osjećaje iščekivanja, zabava na odmoru može potrajati i danima i tjednima prije nego što uopće odete. Ni uzbuđenje nije previše teško postići, pa ga je lako potražiti. Prihvatite nove izazove. Zadržite i nadopunite svoju wish listu. Prepustite se uživanju u iščekivanju kad vam predstoji nešto veliko.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Zahvalnost


Zahvalnost može nestati ako se na nju ne usredotočite aktivno, ali to je i važan oblik sreće. Prema istraživanjima, oni koji redovito osjećaju zahvalnost obično su sretniji i zdraviji od onih koji su manje skloni tom osjećaju.


Nadalje, zahvalnost je vrlo jednostavno njegovati. Možete koristiti dnevnik zahvalnosti, meditaciju ljubazne dobrote ili čak jednostavno reći ljudima u svom životu da ih cijenite i to često. Kultiviranje ovih osjećaja zahvalnosti, između ostalog, pokazalo je da odbija osjećaj depresije. Možda je manje očito, ali ova vrsta sreće može se uvijek iznova potaknuti.


Ponos


Iako samozadovoljan ili natjecateljski ponos može biti negativna stvar, osjećaji ponosa zbog svojih postignuća mogu biti oblik zahvalnosti okrenut prema unutra i sjajan su oblik sreće kojem se možete prepustiti. Možete se ponositi svojim radom i svojom obitelji, svojim domom i svoje ja i u bilo čemu u što ulažete trud, brigu i ljubav.


Možete njegovati zdrav osjećaj ponosa uključivanjem osobnih postignuća u svoj dnevnik zahvalnosti ili vođenjem popisa “pobjeda” na kraju svakog dana. Ovo nije isto što i hvalisanje ili biti “pun sebe” – ne kažete da ste bolji od drugih zbog svojih postignuća, već da ste bolji oblik sebe i to cijenite.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Optimizam


Studije također povezuju optimizam s boljim ishodima u životu, prenosi Verry Well Mind. Optimisti su skloni usredotočiti se na mogućnosti i imaju kombinaciju zahvalnosti i ponosa. Zahvalni su na svim mogućnostima koje život pruža, ponosni na svoje sposobnosti da iskoriste ove resurse, čvrsto vjeruju u sebe i svoju sposobnost da pokušaju postići bilo koje ciljeve kojima teže.


Optimisti, suočeni s razočaranjem, imaju tendenciju da ga smanje na najmanju moguću mjeru, odrede kako mogu sljedeći put učiniti bolje i vide olakotne čimbenike koji su doveli do njihovih negativnih ishoda. Kad uspiju, daju si kredit i uzimaju ga kao znak boljih stvari koje dolaze. Optimizam nastoji biti sveukupni način postojanja, pa je manje prolazan od ostalih oblika sreće.


Zadovoljstvo


Zadovoljstvo znači biti zadovoljan onim što imaš. Oni koji su zadovoljni manje su razočarani životnim nedostacima i osjećaju se sretnima zbog svega što već imaju u svom životu.


Ljudi nastoje osjetiti ovaj oblik sreće, a može doći s fokusom zahvalnosti na onome što imate, kao i osjećajem da ste se popeli visoko i zaslužujete uživati ​​u nagradama koje dolaze s naporom. Naslađivanje svojim postignućima i svime što imate može donijeti zadovoljstvo, pa je usredotočenje na ono što imate izvrstan način da ostanete zadovoljni.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ljubav


Za ljubav i sreću ponekad se kaže da su zamjenjivi, da je ljubav beskrajan izvor sreće, a sama sreća je oblik ljubavi. Kako god gledali na to, oboje je vitalno imati u svom životu. Smatra se da je do prave ljubavi izuzetno teško doći, ali zapravo ljubav može biti svugdje oko vas. Obitelj, prijatelji, romantični partneri, pa čak i kućni ljubimci mogu biti izvori ljubavi, a usredotočenost na sve te veze može vam uvelike obogatiti život. Ovo je oblik sreće koji može doći u beskrajnoj ponudi.


Iako nas stresni odnosi mogu udaljiti od sreće, zdravi i podržavajući odnosi mogu donijeti veliku i trajnu sreću. Fokusiranje na vještine odnosa, druženje s voljenima i na druge načine njegovanje tih odnosa može vam pomoći da zadržite ovaj oblik sreće u svom životu.