Opasna pojava

Putnici koriste krivotvorene Covid testove, a pojedinci ih čak i photoshopiraju

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

U želji za putovanjem, pojavila se opasna pojava krivotvorenih testova na koronavirusPandemija koronavirusa u mnogočemu je promijenila način na koji putujemo. Između ostalog u pojedine zemlje je zabranjen ulazak strancima, dok druge zemlje traže test na koronavirus koji potvrđuje da je putnik negativan. Zbog toga su niknule brojne ilegalne firme koje za određenu svotu klijentu srede negativan test na koronavirus.


Kako škotski The Sun piše, na tržištu su se pojavili krivotvoreni testovi na koronavirus koji se prodaju za oko 50-ak do 150 eura, a pojedini putnici to rade kako bi mogli nesmetano putovati u države za koje je potreban negativan test.


Kako  Lancashire telegraph prenosi, doznalo se kako pojedini putnici koriste krivotvoreni test kako bi se mogli ukrcati na let za Pakistan. 
Kao i u Hrvatskoj,  u Velikoj Britaniji test na koronu možete napraviti, no morate ga platiti (150 funti). 


Jedan putnik se snašao i jednostavno je iskoristio test svog prijatelja. Za medij je anonimno objasnio kako je proces veoma jednostavan i da vjerojatno svatko od nas poznaje nekoga tko je imao negativan test na koronavirus. Procedura je jednostavna – promijeni se ime i datum rođenja. Također je dotični putnik promijenio i datum kada je test obavljen. 


Dodatno je objasnio kako je to učinio jer je teško dobiti test zbog putovanja u Pakistan, eventualno ako je u pitanju hitan slučaj.


Dok se dotični putnik snašao sam, u nastavku Lancashire Telegraph piše kako pojedine “firme” izrađuju krivotvorene testove koji inače koštaju oko 50 funti, dok se naplaćuju 150 funti ako se treba izraditi u zadnji čas.


Ova pojava je izrazito opasna jer omogućuje nekontrolirano širenje virusa u druge države, a postavlja se pitanje na koji način nadležni službe mogu razlikovati ispravan test od “lažne” verzije.