Pripremite se

Prosinačka dijeta: prehrana za dolazak u formu za blagdane

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Preferirane namirnice i neki primjeri jelovnika za dane koji prethode blagdanima

Kako biste se pripremili za velika pijanstva na kraju godine i brojna događanja koja prethode Božiću i Novoj godini, dobra je ideja slijediti prosinačku dijetu.


Kao što to obično biva u većini dijeta, prosinačka dijeta uključuje veliku konzumaciju sezonskog voća i povrća.


Posljednjeg mjeseca u godini savršeni su agrumi, posebno naranče i mandarine, kao i kivi koji je bogat vitaminom C.


Jabuke i kruške također su izvrsne, savršene kao prijepodnevni i poslijepodnevni međuobrok.


Preporučuje se i kaki jer sadrži brojne antioksidanse. U umjerenim količinama dopušteno je i sušeno voće, bogato dobrim masnoćama poput omega 3.


Zašto prosinačka dijeta?


Za one koji imaju problema s mršavljenjem ili za one kojima je stalo da ostanu u formi, prosinac je mjesec kojeg se boje.


Od 24. prosinca, naime, bit će bezbroj prilika za druženje između ručkova i večera u kojima je lako pretjerati i prepustiti se nekim delicijama.


S vremena na vrijeme dopustiti sebi da prekršite pravila je normalno i također je ispravno.


Važno je, međutim, ne pretjerivati ​​i pokušati ograničiti štetu malim porcijama i izbjegavanjem “biseva”.


Nadalje, bitno je “griješiti” samo na prave dane slavlja, dakle za večeru 24. i ručak 25. Pa onda za večeru 31. Ostale dane dobro je vratiti se redu i slijedite normalnu prehranu.


Uz navedeno, kako biste ograničili štetu i nakon Sveta tri kralja ne biste zaplakali na vagi, vrlo je važno dočekati blagdane u formi, s pročišćenim tijelom.


Prosinačka dijeta: namirnice koje preferirajte


Želite li dočekati blagdane u savršenoj formi, kako biste ograničili štetu za dodatnu krišku panettonea ili čašu pjenušca, tijekom mjeseca prosinca važnije je nego ikad jesti zdravo i uravnoteženo.


Pa pogledajmo zajedno popis za kupovinu tijekom prosinca:


  • birajte sezonsko povrće, poput kupusa i brokule, radiča i komorača, cikorije i repe, mrkve i artičoke, celera i maslačka … Za jelo svježe, sirovo, kuhano na pari, pečeno ili pirjano. I također u obliku pirea i juha
  • zasitne žitarice: integralna tjestenina i kruh te proso, kvinoja, sirak i heljda
  • preferirajte nemasnu ribu, kao što su list, orada, brancin, potom hobotnicu, lignje… kuhane jednostavno: na pari ili pečene u foliji
  • bijelo meso, ali bez pretjerivanja u tjednim količinama
  • mahunarke: izvrstan oblik proteina, možda za dodavanje povrtnim juhama i varivima
  • sezonsko voće, posebno kruška, jabuka, grejp, naranča, mandarina, kivi, kaki i klementina
  • suho voće: u umjerenim količinama (20-30 g za doručak ili kao međuobrok, možda u kombinaciji s običnim jogurtom) važno je jer sadrži dobre masnoće poput omega 3
  • začini i aromatično bilje: cimet, kurkuma, kadulja, ružmarin, đumbir, kardamom i peršin imaju protuupalnu moć i korisni su za normalizaciju razine šećera, triglicerida i kolesterola u krvi