Kalabrijski specijalitet

Pripremite sušene rajčice u ulju da vam ljeto kod kuće traje cijelu godinu

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izvrsne kao prilog glavnom jelu ili kao ukusno predjelo

Sušene rajčice u ulju jedan su od ponosa talijanske južnjačke kuhinje, posebice kalabrijske i apulijske.


Da biste ih pripremili, samo uzmite nekoliko zrelih rajčica, osušite ih i zatim stavite u staklenku s izvrsnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.


Evo kako to učiniti korak po korak.:


Sastojci:


  • 2,5 kg rajčica
  • krupna sol po ukusu
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje po ukusu

Priprema: Rajčice operite i prepolovite po dužini. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pospite s malo krupne soli i pecite na 120 stupnjeva 8-10 sati.


Kad su spremne, ostavite ih da se ohlade na rešetki.


U ovom trenutku ih stavite u već sterilizirane staklenke. Napravite prvi sloj i dodajte ulje. Zatim napravite drugi sloj, jako dobro utiskujući i prelijte sa još ulja.


Tajna je u tome da rajčice dobro pritisnete kako biste uklonili mjehuriće zraka i potopite ih maslinovim uljem.


Nemojte cijelu staklenku napuniti sušenim rajčicama, nego ostavite par centimetara slobodno na rubu, koje ćete ipak napuniti uljem.


Staklenke dobro zatvorite i ponovno prokuhajte. Stavite ih u posudu s hladnom vodom, stavite kuhinjske krpe kako ne bi lupale jedna o drugu.


Kada voda zavrije računajte da treba oko 20-30 minuta kuhanja. Pustite ih da se ohlade u vodi i zatim ih spremite.