Ekološka osviještenost

Od sadnje biljaka do eko ručka: Pretvorite svoj ured u eco friendly zonu

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Krajnje vrijeme za razmišljanje o ekologiji čak i dok provodite vrijeme u uredu.Činjenica je da svi provodimo mnogo (i previše) sati u uredu. No, s povratkom na posao, bio on fleksibilan ili radili na puno radno vrijeme, vrijeme je da usmjerimo pažnju na stvaranje ekološkog ureda.


Budući da je budućnost našeg planeta još uvijek u opasnosti od tragedija povezanih s klimatskim krizama, piše Marie Claire. Nedavno smo saznali da bi populacija bijelog medvjeda mogla biti uništena zbog porasta globalnih temperatura, a ne zaboravimo i šokantne grmljavinske požare u Australiji u siječnju.


Stoga je uistinu krajnje vrijeme za razmišljanje o ekologiji.


Eco friendly smanjivanje otpada
Kupite svoj uredski materijal od zelenih, etičnih i lokalnih tvrtki. Okrenite se priboru koji je recikliran i koji je reciklabilan. Zamislite elegantne proizvode; od papira do olovaka i uredskih stolica koji su dio ekološke osviještenosti.


Eko ručak


Nošenje ručka u ured nije praktično kada je u pitanju prikladnost za torbicu. No, razmislite o brojnim drugim benefitima. Nošenje vlastitog ručka znači da ne podržavate kupnju plastične i kartonske ambalaže iz uličnih lanaca i supermarketa.


Ako imate menzu, raspitajte se mogu li ugostitelji na jelovnik potaknuti više veganskih jela. I uvedite na primjer ‘ponedjeljak bez mesa’.


eco_friendly

Foto: iStock


Online sastanci


Uložite u tehnologiju koja će omogućiti video konferencije kako biste smanjili potrebu za poslovnim putovanjima. Motori emitiraju toplinu, buku i plinove (poput ugljičnog dioksida) koji doprinose klimatskim promjenama. I videopozivi su jeftiniji!


Sadnja biljaka


Ako postoji prilika za sadnju drveća oko ili u blizini vašeg ureda, to ne samo da poboljšava kvalitetu zraka koji udišete, već također dokazano povećava vaše mentalno blagostanje.


Također je vrijedno uložiti u kutak za biljke, kako biste isisali ugljične zagađivače iz atmosfere. Prema Prijateljima Zemlje, najbolje sobne biljke za zdrav zrak uključuju biljku Spatifilum, Klorofitum, Drvo života, mirovni ljiljan, bostonsku paprat, Fikus benjamin.


Foto: iStock


Izvrsne alternative putovanju


Promet daje najveći doprinos emisijama ugljika u svijetu, pa stvarno pokušajte ili hodati, voziti bicikl, trčati ili koristiti javni prijevoz da biste stigli do ureda. Ili, ako trebate koristiti automobil da biste stigli na posao, povezite još neke kolege.


Obratite pažnju na oglasnu ploču


Stavite statistike oko ureda da šokirate kolege. Primjerice, ‘do 2050. u oceanu će biti više plastike nego ribe’. Također možete poslati podržavajuće poruke (kao i zastrašujuću statistiku) na zajedničkim platformama kako biste i druge kolege osvijestili i potaknuli na ekološku osviještenost.


Foto: iStock


Okupite grupu


Razgovarajte s kolegama i pronađite istomišljenike oko sebe koji žele napraviti razliku na radnom mjestu. Kao čin brige o sebi, pokazuje da niste sami, ali pokazuje i višem rukovodstvu da želite promjene.


Energetska učinkovitost


Svaki ured koristi energiju, pa možete li izvršiti pritisak na menadžerski tim da se prebaci na zelenog dobavljača energije? Odmak od fosilnih goriva je nužan. Ako je ovo malo preambiciozno, kontrolirajte se: isključite monitor računala kad ga ne upotrebljavate i u kuhalu kuhajte samo vodu koja vam treba kako ne biste trošili energiju.