Antioksidansi

Prednosti kave za ljepotu i zdrav izgled: Najdraža nam je ona da smanjuje celulit

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Nanošenje kave izravno na kožu može pomoći u smanjenju pojave pjega od sunca, crvenila i finih bora.

Možete se osloniti na jutarnju šalicu kave da biste svakodnevno pojačali energiju i metabolizam. Iako se kava najčešće koristi kao napitak, stječe reputaciju i kao alternativni lijek za kožu. Sve to zahvaljujući svojim antioksidansima koji uključuju fenole što pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do oštećenja kože.


Saznajte više o tome kako kava može izravno koristiti vašoj koži i jesu li ova zrna doista u skladu sa svojom popularnošću kada je u pitanju zdravlje kože.


Izdvojili smo nekoliko prednosti koje kava može imati za vašu kožu.


Smanjenje celulita


Kava može pomoći u smanjenju pojave celulita na koži. Smatra se da je sadržaj kofeina u kavi ključ za smanjenje celulita širenjem krvnih žila ispod kože i poboljšanjem ukupnog protoka krvi. Zauzvrat, može pomoći u smanjenju pojave celulita.


Smatra se da je ovu metodu njege kože najbolje koristiti pilingom od kave jer piling također može zagladiti vašu kožu i pružiti ujednačen izgled.


Umirujuće djelovanje


Iako je kava poznata po svojim stimulativnim učincima unutar tijela, može pružiti suprotne učinke kada se primjenjuje lokalno zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.


Prednosti protiv starenja


Nanošenje kave izravno na kožu može pomoći u smanjenju pojave pjega od sunca, crvenila i finih bora. Zapravo, jedna studija je otkrila izravnu korelaciju između ispijanja kave i smanjenja učinaka fotostarenja.


Vitamin B-3 za rak kože


Kava je bogat izvor vitamina B3 (niacina), zahvaljujući razgradnji ključnog spoja zvanog trigonelin. Međutim, trigonelin se razlaže u niacin nakon što su zrna kave pržena. Prema pouzdanom izvoru Zaklade za rak kože, niacin može biti od pomoći u prevenciji nemelanomskih karcinoma kože i može spriječiti druge kožne izrasline.


Smanjena upala


Protuupalni učinci mogu se pripisati klorogenskoj kiselini (CGA) kao i melanoidinima u kavi. CGA je također povezan sa smanjenjem hiperpigmentacije koja može imati vezu s upalom.


Dok šalica kave može interno osigurati antioksidanse, navodne prednosti kave za kožu prvenstveno se dobivaju lokalno. To uključuje izradu maske, pilinga ili paste od svježe kave i nanošenje izravno na kožu.


U nastavku donosimo osam navodnih prednosti koje kava može imati za vašu kožu, kao i prijedloge recepata za njihovu upotrebu.