Beauty rutina

Njega kože: Ovo je pravilan redosljed nanošenja proizvoda u beauty rutini

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

U nastavku ćemo otkloniti sve nedoumice.Bilo da više volite sedam koraka ili tek nekoliko, ovdje smo kako bismo bili sigurni da svoje proizvode za njegu koristite pravim redoslijedom. S toliko proizvoda na tržištu, sigurno je reći da redoslijed njege kože može postati malo zbunjujući.


Od glikolne kiseline preko seruma vitamina C do retinola, rutina njege kože više se ne odnosi samo na jednostavno čišćenje, toniziranje i hidrataciju.


Zapitate li se kojim redoslijedom trebam primijeniti svoje proizvode za njegu kože? Radim li to ispravno? U nastavku ćemo otkloniti sve nedoumice, prema savjetima Marie Claire.
Redoslijed i koraci ovise o vašem tipu kože.


Primjerice, suhoj koži neće trebati tonik, a ulja nisu prikladna za svaki tip kože. No, dobar podsjetnik o ispravnom nanošenju proizvoda – prvo nanesite proizvode na vodenoj bazi, slijede uljni proizvodi kompaktnije teksture i na kraju proizvodi sa SPF.


Sredstvo za čišćenje


Umijte lice ujutro (i također navečer) kao prvi korak u svojoj rutini, koristeći sredstvo za čišćenje koje odgovara vašem tipu kože i vruću flanel, mikrofiber krpicu.


Čišćenje kože, naime, najosnovniji je dio dobre rutine njege kože i idealno je da se primjenjuje dva puta dnevno. Tako ćete ukloniti prljavštinu, znoj, mikrobe i onečišćenja s površine kože, kao i stvaranje čiste baze za nanošenje daljnjih proizvoda.’


Toner


Ako uživate koristiti toner i ako vaša koža s njim nema problema, učinite to nakon čišćenja. No, je li to apsolutno neophodno, široko se raspravlja. Oni često znaju iritirati kožu. Ne trebaju svi tipovi kože tonik. Ponekad je hidratantni sprej bolja opcija.’


Toneri koji sadrže AHA ili BHA (alfa-hidroksi kiseline i beta-hidroksi kiseline) druga su priča jer djeluju kao piling u vašoj rutini. To može pomoći ako se borite s prištićima, začepljenim porama ili sporim radom stanica kože, ovisno o određenoj kiselini. Međutim, važno je da slijedite smjernice za upotrebu proizvoda koji sadrže kiselinu i polako ih uvodite u rutinu.


Ipak, potreban je oprez s kiselinama za piling – AHA i BHA. Uobičajeno korišteni AHA u njezi kože uključuju glikolnu kiselinu, mliječnu kiselinu, a BHA uključuju salicilnu kiselinu. Oni mogu dovesti do suhoće, perutanja, svrbeža, osjetljivosti i iritacije ako se prekomjerno koriste. Oni sa suhom, osjetljivom kožom ili sa sklonošću kožnim stanjima poput ekcema ili rozaceje mogu razviti osjetljivost.


Serumi


Ujutro je dobra ideja da sljedeći budu serumi vitamina C koji mogu pružiti dodatnu zaštitu koži tijekom dana. Nakon čišćenja, upotreba antioksidativnog seruma koji sadrži vitamin C može pomoći u ujednačavanju kože, a djeluje i protiv štetnih molekula poznatijih kao slobodni radikali, što dovodi do preranog starenja kože.


Ovlaživač / ulje


Ovisno o tipu kože, svakako odaberite najbolju hidratantnu kremu za suhu kožu, najbolju hidratantnu kremu za masnu kožu ili najbolju hidratantnu kremu za mješovitu kožu. Mogu biti ovlaživači, privlačeći vodu na kožu; oni su omekšivači za kožu, pružajući zaštitnu barijeru za zadržavanje vlage; ili okluzivno, sprečavajući gubitak vode.


Krema za sunčanje


Bez obzira na boju kože, zaštita od sunca obavezna je svaki dan – ne samo u ljetnim mjesecima! Korištenje kreme za sunčanje može pomoći u zaštiti od raka kože, kao i ranog početka starenja kože, poput bora ili pigmentacije.


Prijedlog rutine njege kože


Sredstvo za čišćenje


Započnite uklanjanjem šminke i pranjem masnoća i prljavštine. Dvostruko čišćenje navečer dolazi na scenu – opet pomoću svoje pouzdane tkanine od flanela ili mikrovlakana.


Maska za lice (nije obavezno)


Često postavljano pitanje je, gdje se najbolje maske za lice uklapaju u vašu rutinu? Kratki je odgovor nakon čišćenja, prije svih ostalih koraka njege kože, otprilike dva puta tjedno.


Toner


Ako ste ljubitelj tonera, evo gdje biste ga trebali dodati u večernju rutinu.


Retinol (izbjegavajte upotrebu s AHA / BHA)


Noću, upotreba proizvoda s vitaminom A (poput retinola) pomoći će pojačati proizvodnju kolagena u koži, kao i ujednačiti tonus kože. Retinol je poznat po tome što je prilično moćan sastojak, pa u dane kada ga primijenite zamijenite proizvode koji sadrže kiselinu kako biste izbjegli reakcije.


Smatra se da ovo u početku vašu kožu može učiniti osjetljivijom na sunce, pa ga vrijedi nanositi navečer, a sljedeći dan uvijek koristiti SPF.


Ovisno o razini osjetljivosti kože, možda ćete htjeti potpuno izbjegavati kiseline u danima kada koristite retinol (više o tome zašto kasnije). Ako ste novi u njemu, obavezno ga uvodite postupno i započnite s niskom koncentracijom, poput 0,3%. Za početak je svaki treći dan dobra frekvencija.


Serum


AHA, poput glikolne ili mliječne kiseline, mogu se koristiti tijekom tjedna, ovisno o toleranciji i osjetljivosti za nježno kemijsko ljuštenje gornjeg sloja mrtvih stanica kože, što dovodi do ujednačenog tena.


Ovlaživač / ulje


Završite svoju noćnu rutinu uobičajenom hidratantnom kremom ili najboljom noćnom kremom za svoj tip kože. A ako je vaša koža izrazito suha, možete pokušati slojiti ulje preko vrha kako biste zaključali vlagu, ali to možda nije neophodno.