Zašto ne?

Postanite urbani farmeri. Ovo je pet najjednostavnijih povrća i voća za uzgoj na vašoj terasi ili balkonu

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Jestivo i aromatično bilje možete imati na dohvat ruke i to uvijek svježeMali vrt, balkon, mala terasa ili obična prozorska daska. U svim kućama svijeta uvijek se može naći mjesta za malo zelenila, ne samo za cvijeće i ukrasne biljke koje daju radost i boju okolišu, već i za uzgoj jestivog i aromatičnog bilja.


Najprije vam je potrebna sadilica koja će prihvatiti sorte koje odaberete za uzgoj. Mora biti duga najmanje 100 cm, široka i visoka 50 cm i mora biti opremljena malim spremnikom za vodu kapaciteta 6 litara, koji može povrću jamčiti autonomiju vode od 7-15 dana.


Upamtite da lonci u koje se stavlja povrće moraju imati dobru drenažu, s rupama na dnu kako bi se izbjegla stagnacija vode. Opremljena ovim značajkama, vaša sadilica može primiti oko 15 sadnica.
Još jedan važan saveznik u stvaranju vaše mini-vrtne terase može biti ekspandirana glina koja održava tlo uvijek vlažnim i sprječava stagnaciju vode opasnu za korijenje.


Osim gline koju ćete položiti na dno žardinjera, trebat će vam i plahta od netkanog materijala koja će, postavljena na sloj gline, omogućiti savršeno prozračivanje, sprječavajući taloženje zemlje na dnu žardinjere što utječe na savršeno navodnjavanje biljaka.


U ovom trenutku trebat će vam 3 vreće zemlje pomiješane s tresetom od 50 litara i organskim ili sintetičkim gnojivom sa sporim oslobađanjem.


Nakon što je sadilica napravljena, ostaje vam samo odabrati biljke: vrlo važan izbor jer veliki dio uspjeha vašeg mini-povrtnjaka ovisit će o sortama koje odlučite uzgajati.


Prije svega, znajte da mjesto na koje ćete postaviti spremnik, čak i smanjenog volumena, mora biti dobro osvijetljeno (barem 4 sata dnevno, najbolje ujutro).


5 najlakših biljaka za uzgoj u vrtu na terasi ili balkonu


Postoje i sorte koje su objektivno jednostavnije za uzgoj, idealne i za manje iskusne ili za one koji svom vrtu mogu posvetiti samo kratko vrijeme:


  • Salata: bitno je da posuda bude visoka najmanje 20-30 cm i široka 40. Već nakon nešto više od mjesec dana bit će spremna za prvu berbu i nastaviti s proizvodnjom do sredine studenog
  • Bosiljak: posuda, u ovom slučaju, mora biti duboka najmanje 20 cm i široka najmanje 10 cm. Proizvodnja listova spremnih za konzumaciju počinje oko 25 dana nakon presađivanja
  • Jagoda: za jagode je najbolje koristiti pojedinačne posude dubine 40-50 cm i širine najmanje 20-30 cm. Počinje s davanjem plodova 50-80 dana nakon presađivanja, od lipnja do listopada. Njezini prekrasni bijeli cvjetovi čine ju savršenim za ukrašavanje balkona i verandi, možda u visećim pletenim košarama
  • Peršin: minimalna dubina posude mora biti 30-40 cm i 20 cm širine. Otprilike 40-60 dana nakon presađivanja listovi su spremni za jelo
  • Rajčica: Potrebne su posude duboke 30-40 cm i široke 30 cm. Prvi plodovi će se pojaviti 80-90 dana nakon presađivanja.