Posjetitelje čekaju i promotivne cijene

Poreč je domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

Life

FOTO: Filip Brala

FOTO: Filip Brala

Najavljena najveća manifestacija posvećena poznatoj delicijiTko ove godine ima najbolji pršut u Hrvatskoj doznat ćemo uskoro. Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin najveće manifestacije posvećene zaštićenim hrvatskim pršutima. Ukupno ih je četiri s EU zaštitom – krčki, drniški i dalmatinski sa zaštićenim geografskim porijeklom, a istarski sa zaštićenim izvornim porijeklom. Jedan od njih ponijet će šampionsku titulu na sedmim Danima hrvatskog pršuta.


A najbolji pršut Istrijani i njihovi gosti moći će kušati drugog dana manifestacije, 19, lipnja, na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre.

Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo.Iako smo u pandemiji jeli nešto manje pršuta, proizvođači kažu da je prodaja u prosjeku pala za tridesetak posto, potencijal za rast proizvodnje je ogroman, a popuštanjem epidemioloških mjera sve bi se moglo vratiti na staro.  Ipak, dok su još na snazi sudionici i posjetitelji Dana hrvatskog pršuta trebat će ih se pridržavati, poručuju iz Klastera hrvatskog pršuta, organizatora manifestacije.