Zanimljive činjenice

Popis stvari koje se događaju u tijelu ako svakodnevno jedete grčki jogurt

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ima brojne benefite

Bilo za doručak, nakon treninga ili kao ukusan međuobrok između – grčki jogurt je omiljen i to s dobrim razlogom. Obožavaju ga ljudi koji paze na zdravu prehranu jer u usporedbi s “normalnim” jogurtom, on ima veći udio proteina, sadrži manje kalorija, ali zato više zdravih masnoća. Također je predivno kremast, neutralnog je okusa te je savršena osnova za razne muslije i palačinke, a možete ga koristiti i za izradu raznih slastica.


Ali to nije jedini razlog zašto se isplati redovito dodavati grčki jogurt u svoju prehranu. Postoje i druge zdravstvene dobrobiti ove kremaste poslastice. 


Koja je razlika između grčkog i “običnog” jogurta?


No, prije nego razriješimo sve prednosti koje konzumacija grčkog jogurta nosi sa sobom, potrebno je razjasniti kako se zapravo grčki jogurt razlikuje od onog “običnog”.


Grčki jogurt se obično proizvodi od iste osnovne sirovine kao i obični jogurt – mlijeka i kulture jogurta. Međutim, postupak proizvodnje grčkog jogurta uključuje dodatne korake koji dovode do razlika u njihovoj teksturi, okusu i nutritivnom sastavu.



Najznačajnija razlika između grčkog i običnog jogurta je u načinu na koji se odstranjuje tekućina (sirutka) iz mlijeka. Dok se kod običnog jogurta sirutka obično izdvaja tijekom procesa fermentacije, kod grčkog jogurta se sirutka izdvaja naknadno. To se obično postiže cijeđenjem jogurta kroz sito ili gazu, što rezultira koncentriranijom, gušćom i kremastijom teksturom u odnosu na obični jogurt.


Kao rezultat ovog postupka, grčki jogurt ima veći udio proteina, manje laktoze i manje ugljikohidrata u odnosu na obični jogurt. Također, često ima i manji udio masti u odnosu na neke vrste običnog jogurta.


Ukratko, grčki jogurt ima gušću, kremastiju teksturu i veći udio proteina, manje laktoze i manje ugljikohidrata od običnog jogurta.


Grčki jogurt potiče probavu


Jogurt je općenito vrlo dobar za zdravlje crijeva i probavu zbog brojnih mikroorganizama. Međutim, budući da je grčki jogurt fermentirana hrana, posebno je bogat probioticima (živim bakterijama koje žive i uravnotežuju naša crijeva) u usporedbi s drugim proizvodima od jogurta.


Oni osiguravaju razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima i stoga se bolje mogu obraniti od onih štetnih.



Grčki jogurt jača imunitet


Ne samo da grčki jogurt može pospješiti probavu, nego  svakodnevna konzumacija može ojačati i imunološki sustav. Neka istraživanja pokazuju da fermentirani mliječni proizvodi bogati probioticima, poput grčkog jogurta, mogu poboljšati imunološku funkciju.


Grčki jogurt bogat je vitamin B12


Grčki jogurt, posebno bezmasni jogurt, bogat je vitaminom B12, koji je neophodan nutrijent za stvaranje crvenih krvnih stanica, za zdravi živčani sustav i za proizvodnju energije. Šalica od 156 grama pokriva oko 45 posto naših dnevnih potreba. Ne mislite li da je izvrsna alternativa govedini, tuni i slično namirnicama, koje inače služe kao izvor B12?