Foto: Pexels
Ovo zdravo i toplo jelo impresionira profinjenim okusom i izgledom, a gotovo je za manje od 40 minuta
povezane vijesti
Ova elegantna, a jednostavna večera spaja hrskavo pečen losos, slatke pečene mrkve i gremolatu s pistacijama – aromatičnu talijansku mješavinu peršina, limuna i češnjaka, koja u ovom slučaju dobiva dodatnu notu orašaste teksture.
Lagani umak od grčkog jogurta zaokružuje okus i dodaje porciju proteina, pa se ovo jelo s lakoćom uklapa i u brzi tjedni ručak i u promišljenu večeru za goste.
Sastojci
-
700 g mrkve, oprane i prepolovljene po dužini
-
4 žlice maslinova ulja (podijeljeno)
-
2 žličice krupne soli (podijeljeno)
-
½ žličice svježe mljevenog papra (podijeljeno)
-
120 g grčkog jogurta (punomasnog ili light)
-
1 žličica naribane korice + 1 žlica soka limuna
-
1 žličica mljevenog kumina
-
½ žličice meda
-
½ šalice nasjeckanog svježeg peršina
-
¼ šalice nasjeckanih, slanih, prženih pistacija
-
2 češnja češnjaka, naribana
-
4 fileta lososa (oko 140 g svaki, s kožom)
-
Limun za posluživanje

Foto: Pexels
Priprema
1. Ispecite mrkvu.
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na lim obložen papirom za pečenje stavite mrkvu, pospite s 2 žlice maslinova ulja, 1 žličicom soli i malo papra. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta, zatim otkrijte i pecite još 15 minuta dok ne omekša i dobije zlatne rubove.
2. Pripremite umak od jogurta.
U manjoj posudi pomiješajte jogurt, limunov sok, kumin, med i prstohvat soli. Dodajte malo vode dok ne dobijete gustu, tekuću konzistenciju. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
3. Napravite gremolatu.
U zdjeli pomiješajte peršin, pistacije, češnjak i limunovu koricu. Ova mješavina dodat će svježinu i aromu jelu.
4. Začinite i ispecite losos.
Filete premažite s 1 žlicom maslinova ulja, posolite i popaprite. U velikoj tavi zagrijte preostalu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Pecite losos 3 minute s kožom prema gore dok ne porumeni, zatim okrenite i pecite još 1–2 minute, dok unutarnja temperatura ne dosegne 57 °C.
5. Poslužite.
Rasporedite mrkvu i losos na tanjure, prelijte jogurt-umakom i pospite gremolatom. Po želji dodajte kriške limuna.