Savršena večera

Pečeni losos s gremolatom i mrkvom čista je elegancija na tanjuru

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovo zdravo i toplo jelo impresionira profinjenim okusom i izgledom, a gotovo je za manje od 40 minuta

Ova elegantna, a jednostavna večera spaja hrskavo pečen losos, slatke pečene mrkve i gremolatu s pistacijama – aromatičnu talijansku mješavinu peršina, limuna i češnjaka, koja u ovom slučaju dobiva dodatnu notu orašaste teksture.


Lagani umak od grčkog jogurta zaokružuje okus i dodaje porciju proteina, pa se ovo jelo s lakoćom uklapa i u brzi tjedni ručak i u promišljenu večeru za goste.


Sastojci


  • 700 g mrkve, oprane i prepolovljene po dužini


  • 4 žlice maslinova ulja (podijeljeno)


  • 2 žličice krupne soli (podijeljeno)


  • ½ žličice svježe mljevenog papra (podijeljeno)


  • 120 g grčkog jogurta (punomasnog ili light)


  • 1 žličica naribane korice + 1 žlica soka limuna


  • 1 žličica mljevenog kumina


  • ½ žličice meda


  • ½ šalice nasjeckanog svježeg peršina


  • ¼ šalice nasjeckanih, slanih, prženih pistacija


  • 2 češnja češnjaka, naribana


  • 4 fileta lososa (oko 140 g svaki, s kožom)


  • Limun za posluživanje



Foto: Pexels

Priprema


1. Ispecite mrkvu.


Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na lim obložen papirom za pečenje stavite mrkvu, pospite s 2 žlice maslinova ulja, 1 žličicom soli i malo papra. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta, zatim otkrijte i pecite još 15 minuta dok ne omekša i dobije zlatne rubove.


2. Pripremite umak od jogurta.


U manjoj posudi pomiješajte jogurt, limunov sok, kumin, med i prstohvat soli. Dodajte malo vode dok ne dobijete gustu, tekuću konzistenciju. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.


3. Napravite gremolatu.


U zdjeli pomiješajte peršin, pistacije, češnjak i limunovu koricu. Ova mješavina dodat će svježinu i aromu jelu.


4. Začinite i ispecite losos.


Filete premažite s 1 žlicom maslinova ulja, posolite i popaprite. U velikoj tavi zagrijte preostalu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Pecite losos 3 minute s kožom prema gore dok ne porumeni, zatim okrenite i pecite još 1–2 minute, dok unutarnja temperatura ne dosegne 57 °C.


5. Poslužite.


Rasporedite mrkvu i losos na tanjure, prelijte jogurt-umakom i pospite gremolatom. Po želji dodajte kriške limuna.