Jelo koje uvijek oduševi

Pečena cvjetača s ukusnim nadjevom za ljubitelje povrća i vegane

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ispecite cvjetaču i uživajte u slasnom i zdravom obroku

Trebate alternativu pečenju s orašastim plodovima za ljubitelje povrća i vegane? Isprobajte ovo svečano i zasitno pečenje od cvjetače punjeno keljom i kestenom. Vaša vikend druženja sada će poprimiti potpuno drugi dojam. Otkrijte nove okuse i počastite se prekrasnim jelom prepunim užitka.


Sastojci


  • 1 velika ili 2 male cvjetače (oko 850g)
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 4 žlice krušnih mrvica

Za nadjev


  • 250 g kelja, nasjeckanog
  • 1 žlica mljevenog lanenog sjemena
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • ½ malog pakiranja kadulje, nasjeckani listovi
  • ½ malog pakiranja ružmarina, listovi nasjeckani
  • 150g kuhanih kestena, sitno nasjeckanih, plus 30g za preljev
  • 2 limuna s koricom
  • dobro ribani muškatni oraščić

Priprema


KORAK 1


Odrežite i bacite listove cvjetače. Okrenite cvjetaču naopako na dasku za rezanje i nožem pažljivo izrežite stabljiku i jezgru, ostavljajući šupljinu – cvjetići bi se i dalje trebali držati zajedno.


KORAK 2


Zakuhajte veliku tavu slane vode. Potopite cvjetaču i kuhajte 7 minuta, a zatim izvadite s dvije šuplje žlice i ostavite da se osuši na pari. Dodajte kelj u tavu i kuhajte oko minutu dok ne uvene. Ocijediti, pa staviti pod hladnu vodu da se ohladi. Ocijedite višak tekućine i grubo nasjeckajte.


KORAK 3


Da biste napravili “jaje” od lanenog sjemena (ovo će povezati nadjev), pomiješajte mljeveno laneno sjeme s 3 žlice vode i ostavite 5-10 minuta dok ne postane ljepljivo. U međuvremenu u tavi zagrijte dvije žlice ulja, dodajte luk i prstohvat soli i kuhajte dok ne omekša, a zatim umiješajte preostale sastojke za nadjev, uključujući i kelj, i kuhajte još oko min. Maknite s vatre i začinite, a zatim stavite u blender sa 150 ml vode i lanenim “jajetom” i umutite u gusti pire. Premjestite u vrećicu za nanos.


KORAK 4


Stavite smjesu za nadjev u svaki kutak cvjetače, unoseći što više pirea. Prebacite u tepsiju obloženu pergamentom. Do ovog trenutka se može pripremiti ujutro i čuvati u hladnjaku.


KORAK 5


Zagrijte pećnicu na 200C. Pomiješajte preostale kestene s krušnim mrvicama i malo začina. Preostalo ulje žlicom prelijte po cvjetači, a zatim utapkajte na mješavinu kestena od krušnih mrvica. Pecite 45 minuta dok ne porumeni i ne omekšaju (stavite pod vrući roštilj zadnji dio vremena kuhanja ako treba da se zapeče). Poslužite s hrskavim komadićima koji su pali na tepsiju.