Meka i hrskava

Pavlova torta s kavom: Svečana slastica još punijeg okusa

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Jednostavno se topi u ustima.



Čini se da je kava u posljednje vrijeme sve popularnija temeljna tema svečanih slastica. Tako je dobro poznata Pavlova torta još bolje i zanimljivija u verziji s kavom. Meke i nježne teksture u desertu upotpunile su hrskave slojeve, a za poseban doživljaj i dekorativnost možete dodati i bujno crveno voće.


Pavlova torta s kavom savršen je desert koji se topi u ustima, ostavlja divan dojam i odlično se slika.


SASTOJCI


  • 6 bjelanjaka sobne temperature
  • 1 ½ šalice šećera
  • 2 žličice kukuruznog brašna, prosijanog
  • 1 žličica alkoholnog octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g otopljene crne čokolade
  • 40 ml kave
  • 300 ml dvostruke kreme
  • 300 ml vrhnja za prelijevanje
  • 60 g šećera u prahu, prosijanog


UPUTE


Zagrijte pećnicu na 150C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na papiru za pečenje nacrtajte krug od 20 cm. Staviti na stranu. Bjelanjke pjenasto umutite u električnoj miješalici dok ne postanu pjenasti i voluminozni (za ovaj posao upotrijebite veliku zdjelu jer će se bjelanjci proširiti). Dodajte šećer 1 žlicu po žlicu miješajući nekoliko minuta dok ne postane sjajna, stvori čvrste vrhove i šećer se otopi (Provjerite to tako što ćete zdjelu okrenuti naopako. Smjesa bi trebala ostati na mjestu. Također pokušajte utrljati smjesu između vrhova prstiju, jedva biste trebali osjetiti šećer).


Dodajte kukuruzno brašno, ocat i vaniliju. Miksajte vrlo kratko –  2-3 sekunde (nemojte previše miješati jer to kasnije može uzrokovati pucanje pavlove).


U manjoj posudi pomiješajte otopljenu čokoladu i 20 ml kave. Ulijte to u smjesu od bjelanjaka i jednom ili dvaput lagano promiješajte drvenom žlicom.


Na sredinu kruga na limu za pečenje razvaljajte smjesu pavlove. Drvenom žlicom širite dok ne dođete samo do rubova kruga. Nožem s ravnom oštricom strukturirajte svoju pavlovu povlačeći nož u brazde oko rubova. Vrh malo poravnajte. Ako želite napuniti pavlovu, pobrinite se da napravite mali krater na vrhu.


Stavite pavlovu u zagrijanu pećnicu. Smanjite temperaturu na 120C i pecite u pećnici 70 minuta. Isključite pećnicu i ostavite da se pavlova u njoj potpuno ohladi par sati ili preko noći.


Kremu za kavu pripremite tako da vrhnje i šećer u prahu zajedno s 20 ml kave umutite u maloj zdjeli s električnim miješalicom. Miješajte samo 30-ak sekundi nakon čega će krema postati gusta i mazive konzistencije.


Ohlađenu pavlovu napunite ili prelijte kremom. Ukrasite crvenim bobicama i koštunjavim voćem. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.