Prednosti i zdravstveni rizici

Parna soba ili sauna: Koja je najbolja za mršavljenje?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Obje čine da se osjećate opušteno i pomlađenoNe bi li bilo divno kad biste mogli smršavjeti odmah prije odlaska na zabavu ili događaj? Pa, vrijeme je da se okušate u dugoj, opuštajućoj parnoj kupelji ili sauni.


Razlika između saune i parne sobe je u tome što je prva suha, a druga mokra. Obje čine da se osjećate opušteno i pomlađeno.


I parne sobe i saune mogu vam pomoći da smršavite. U ovom članku saznajte koliko je para korisna za mršavljenje.
Parne sobe slične su saunama. Obje uključuju korištenje toplinske terapije u maloj, zatvorenoj prostoriji kako bi se smršavjelo. Jedina razlika je u tome što sauna koristi suhu toplinu iz zagrijanog kamenja, drva ili plinskih peći, dok parna soba koristi mokru toplinu iz kipuće vode. Sauna koristi toplinu od 82 ° do 88 ° C s niskom vlagom, dok parna soba koristi toplinu od 38 ° do 48 ° C sa 100% vlagom.


Za paru i saunu se tvrdi da pomažu u povećanju cirkulacije i oslobađanju toksina iz tijela kako bi pomogli u mršavljenju.


No, ostaje pitanje – kako to funkcionira?


Terapija parnom sobom smatra se izvrsnim detoksikatorom. Para otvara vaše pore i pojačava vaš tjelesni potencijal za uklanjanje toksina putem znoja. Što se više znojite, više ćete izgubiti težinu vode.


1 litra vode izgubljene znojem dovodi do oko 1 kg gubitka težine.


Studija objavljena u časopisu Scientific World Journal otkrila je da je gubitak tjelesne mase (BML) kao posljedica korištenja saune veći kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom nego kod osoba s nedostatkom tjelesne težine i normalnih osoba, prenosi Style Craze.


Druga studija pokazala je da vježba zajedno sa saunom pomaže u smanjenju tjelesne težine kod pretilih osoba.


Međutim, važno je napomenuti da jednokratna sauna ili parna sesija nisu učinkovite za mršavljenje. Uravnotežena prehrana s režimom vježbanja i 10-12 sesija saune pomažu kod mršavljenja. Jednosatna sauna u dva navrata tjedno tijekom 7 dana ne samo da smanjuje tjelesnu težinu, već i povećava metabolizam za 25 % -33 %.


Još uvijek niste sigurni koju ćete koristiti, saunu ili parnu sobu?


Parna soba ili sauna za mršavljenje?


Parna soba i sauna koriste toplinsku terapiju za opuštanje tijela, uma i duše.


Korištenje parne sobe nakon vježbanja pomaže vam da se puno znojite, oslobađajući tako više toksina. S druge strane, sjedenje u sauni je poput hodanja po traci za trčanje. Suha toplina otežava srce da pumpa cirkulira više krvi, stvarajući tako kardio efekt.


Možete birati između parne sobe i saune za mršavljenje, ovisno o udobnosti i pristupačnosti. Počnite polako i provedite 10-15 minuta u bilo kojem od njih kako biste smršavili.


Pogledajmo sada druge zdravstvene prednosti parne sobe i saune osim tjelesne težine.


Prednosti parne sobe i saune


Može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila


Terapija parom ili često korištenje saune mogu poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje.


Studija provedena u Poljskoj pokazala je da 2 tjedna ponavljanja saune pomaže u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida. Također pomaže u poboljšanju razine kolesterola u sprječavanju kardiovaskularnih poremećaja.


Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se uspostavila izravna veza između sjedanja u pari/sauni i poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.


Snižava krvni tlak


Česta sauna mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od hipertenzije.


Redovita terapija saunom povećava broj otkucaja srca i poboljšava cirkulaciju, čime se smanjuje krvni tlak. Međutim, potrebne su daljnje studije kako bi se razjasnili učinci kupanja u sauni na kardiovaskularni sustav.


Može potaknuti imunološki sustav


Različiti oblici hidroterapije, suhi i mokri, učinkoviti su u jačanju imunološkog sustava. Kupka u sauni povećava broj bijelih krvnih stanica u tijelu, što potiče imunološki sustav.


Studija provedena u Austriji pokazala je da redovito kupanje u sauni smanjuje učestalost prehlade. Međutim, potrebne su daljnje studije da bi se to zaključilo.


Može otpustiti ukočene zglobove


Za infracrvenu saunu se kaže da je učinkovita u otpuštanju ukočenih zglobova. Studija objavljena u Kliničkoj reumatologiji otkrila je da ova vrsta saune pomaže u smanjenju boli, ukočenosti i umora kod osoba s reumatoidnim artritisom i ankilozantnim spondilitisom.


Druga studija objavljena u časopisu Medical Science Monitor pokazala je kako je toplinska terapija važna za popuštanje ukočenosti zglobova i povećanje fleksibilnosti mišića i ligamenata. Također može pomoći u smanjenju sportskih ozljeda.


Može smanjiti stres


Parne sobe/saune mogu biti učinkovite u smanjenju stresa, depresije i tjeskobe. Studija objavljena u JAMA Psychiatry pokazala je da hipertermija cijelog tijela (toplinska terapija) ima potencijal postati siguran i brzo djelujući antidepresiv i tretman za ublažavanje stresa s dugoročnim terapijskim prednostima.


Boravak u sauni također opušta vaš um, tijelo i dušu radi poboljšanja simptoma psihijatrijskih poremećaja poput depresije, tjeskobe i stresa.


Može poboljšati respiratornu funkciju


Inhalacija parom uklanja nosna začepljenja i smanjuje glavobolje. Prospektivna kontrolirana terapija parom pokazala je da je učinkovita u smanjenju respiratornih tegoba kod osoba s bronhitisom.


Udisanje pare otvara sluznicu nosne šupljine. To pomaže osobi da duboko udahne, što olakšava ponavljajuće simptome sinusa.


Odgođena bol u mišićima


Terapija parnom sobom izvrstan je način za smanjenje bolova u mišićima nakon treninga.


Studija objavljena u Journal of Clinical Medicine Research pokazala je da terapija parnom kupelji ili saunom nakon treninga povećava protok krvi kroz tkivo, čime se smanjuje bol u mišićima. Iako parne sobe i saune pružaju mnoge zdravstvene beneficije, one također imaju prilično veliki dio rizika. Provjerite ih u sljedećem odjeljku.


Rizici korištenja parne sobe ili saune


Terapija saunom ili parom duže od 20 minuta uzrokuje pojačano znojenje. To može dovesti do dehidracije i hipertermije (povećanje tjelesne temperature), osobito kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Parna soba izvrsno je mjesto za bakterije jer je vruća i vlažna. To bi moglo dovesti do širenja infekcija i bolesti.


Vrućina saune može uzrokovati kolinergičku urtikariju (osip na koži uzrokovan povišenom tjelesnom temperaturom).


Oprez: Ako ste trudni, dojite ili se oporavljate od operacije, posavjetujte se s liječnikom prije korištenja saune ili parne sobe.


Osim toga, evo nekih mjera opreza koje trebate poduzeti pri upotrebi parne sobe ili saune.


Mjere opreza


Izbjegavajte konzumiranje alkohola prije i poslije parne kupke.


Nemojte produžavati toplinsku terapiju dulje od 20 minuta.


Postupno se hladite nakon kupanja u parnoj/sauni.


Popijte vodu nakon parne/saune kako biste ostali hidrirani.