![Foto: iStock](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/05/iStock-894506932-717x478.jpg)
Foto: iStock
Za savršen okus valja pripremiti prilično tekući bešamel
povezane vijesti
Težina: srednje
Vrijeme: 40 min priprema, 60 min kuhanja
Sastojci za 6 osoba:
- 400 g tjestenine paccheri
- 450 g šampinjona
- 300 g kobasice
- 400 g svježeg kravljeg sira (ricotta)
- 150 g parmezana
- 1 poriluk
- 1 češanj češnjaka
- pola dl bijelog vina
- 1 žlica paste od rajčice
- 3 grančice majčine dušice
- maslinovo ulje, sol i papar
Za bešamel:
- 2 dl mlijeka
- 20 g putra
- 15 g glatkog brašna
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol
Priprema:
Poriluk oprati i narezati na ploške, gljive očistiti i narezati na male kockice. U tavu uliti maslinovo ulje i cijeli češnjak, dodati narezan poriluk i ostaviti da se prži na laganoj vatri najmanje 10 minuta.
Za to vrijeme, maknuti ovitak kobasice i narezati je na male kockice pa kad poriluk omekša, dodati u tavu. Ostaviti da porumeni na laganoj vatri uz često okretanje pa dodati bijelo vino i pustiti ga da ispari.
Potom dodati pastu od rajčice i gljive. Pirjati na jakoj vatri 10 minuta, zatim dodati sol, papar i izvaditi češnjak. Provjeriti je li smjesa suha, ako treba, dodati soli, papra i timijan te ostaviti da se sve ohladi.
Pripremiti prilično tekući bešamel: u tavi otopiti putar, dodati brašno i miješati dok ne dođe smjesa boje lješnjaka u koju dodati vruće mlijeko. Dobro miješati dok bešamel ne počne kuhati, zatim dodati sol i muškatni oraščić.
Kada se bešamel malo počne zgušnjavati, ugasiti vatru.
U velikom loncu zavriti dobro posoljenu vodu za tjesteninu. U međuvremenu u zdjelu s ricottom dodati 80 g parmezana i smjesu poriluka, kobasica i šampinjona, promiješati i po potrebi posoliti. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje bez nastavka.
Tjesteninu skuhati na pola, ocijediti i dodati malo ulja da se ne zalijepi, pritom paziti da se ne polomi. Na dno okrugle posude za pečenje (ili tepsije) promjera 22 cm staviti polovinu bešamela i složiti pacchere jedne do drugih u koncentričnim krugovima počevši od vanjskog oboda.
Pacchere napuniti smjesom od ricotte, kobasica i gljiva i posipati preostalim parmezanom, preliti ostatkom bešamela i posipati listićima majčine dušice.
Punjene pacchere peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta, te 5 minuta grilanja da površina porumeni. Pacchere punjene kobasicama i šampinjonima izvaditi iz pećnice, ostaviti da se odmore i stisnu 5-10 minuta, a zatim ih poslužiti.