Vrijedi probati

Ovih 5 stvari trebate prestati kupovati kako biste uštedjeli novac

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Često novac trošimo na stvari koje nam zaista ne trebaju

Trošenje novca na stvari koje vam ne trebaju je dakako bacanje novca, no kroz dan, bilo zbog žurbe, navike i ostalih razloga jednostavno se zaboravimo te novac trošimo na stvari koje nam zaista ne trebaju. Možda se čini malo, no ako tu sumu pogledamo na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, stvari su ipak drugačije.


Pričamo o pet stvari koje biste trebali prestati kupovati i plaćati kako biste uštedili novac, odnosno, kako vam ne bi bježao iz novčanika na stvari koje vam zaista ne trebaju.


Dostava hraneIstina je da ponekad ne želimo niti razmotriti opciju kuhanja, pogotovo nakon dugog dana na poslu ili nakon dana ispunjenog različitim obavezama. U redu je tu i tamo počastiti se gotovom hranom, no osim što to nije najzdravija opcija, puno košta.


Rješenje je razmišljati unaprijed i pripremiti više hrane kako biste imali ručak za barem dva dana, što će vas ipak manje dati u trošak nego učestalo naručivanje hrane.


Pretplate koje ne koristitePlaćate li Netflix koji baš i ne gledate ili imate pretplatu na aplikaciju koju palite jednom mjesečno?


To su sve situacije kroz koje novac curi, a bez neke potrebe, stoga je savjet otkazati pretplate na stvari koje ne koristite. Također, na bankovnoj aplikaciji provjerite plaćate li neku uslugu pretplate za koju ste možda zaboravili i otkažite ju.


Nekvalitetni proizvodiIako su akcije i jeftini proizvodi zadovoljstvo za ‘ubosti’, ponekad jeftin proizvod označava ‘koliko para, toliko muzike’ situaciju. Ako postoji stvar koju svakodnevno koristite, poput primjerice termosice ili šalice za kavu, uložite u kvalitetnu koja će vam trajati godinama i koja se neće nakon prvog pranja uništiti ili sa prvim padom razbiti.


Nova odjećaNećemo moralizirati i govoriti da ne kupujete novu odjeću, jer htjeli to ili ne, ponekad se za njom jednostavno javi potreba, ali i želja.


No prije nego što vam dođe želja, savjetujemo da očistite svoj ormar. Često se dogodi da zaboravimo koliko odjeće u ormaru imamo, pa jedno dubinsko čišćenje može otkriti neku zaboravljenu inspiraciju.


Pokušajte se voditi time da se vaš ormar sastoji samo od odjeće koju zaista nosite.


Impulzivne kupnjeImpulzivne kupnje često se događaju kada se nađemo u trgovini a ne znamo točno niti po što smo došli. Tada sve izgleda primamljivo i kao da nam baš treba, još pogotovo kada su ti proizvodi na akciji.


Nakon desetak manjih kupnji, ukupan iznos koji smo potrošili na impulzivne kupnje više nije tako malen, stoga nemojte upadati u zamke i vodite računa o tome kako trošite novac.