Simboličan

Ovaj pojam rođen na Youtubeu je riječ 2023. prema Oxfordu. Što to znači (i zašto je odabran)?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izraz koji se probio na društvene mreže i koji označava stil, šarm i sposobnost zavođenja

Oxford University Press (OUP) odabrao je “Rizz” kao riječ za 2023. godinu, prepoznavši je kao pojam godine.


Ovaj izraz, izveden iz riječi “karizma”, prvi je 2021. upotrijebio YouTuber Kai Cenat, ali je stekao popularnost u lipnju 2023. nakon intervjua s glumcem Tomom Hollandom.


Izraz, koji se sada koristi i kao glagol s izrazom “W Rizz”, opisuje stil, šarm i sposobnost prirodnog zavođenja i privlačenja nekoga.


Casper Grathwohl, predsjednik Oxford Languagesa, objasnio je da odabir “Rizza” odražava brzu jezičnu promjenu pojačanu društvenim medijima.


Zapravo, riječ je postala viralna nakon što je Holland tvrdio da “nema Rizz” i stvorio domino efekt memeova na društvenim mrežama.


Kako se bira riječ godine


Oxfordov odabir riječi godine temelji se na nekoliko kriterija, uključujući stalno ažuriranje korpusa pojmova i odražavanje etike, raspoloženja ili briga tekuće godine.


Također mora imati  “potencijal kao kulturno trajan pojam”.


Oxfordski leksikografi obično prikupljaju popis riječi i zatim biraju pobjednika.


Posljednjih su godina također odlučili uključiti javnost, koja je 2022. glasovala za finaliste izabravši “Goblin mode” kao riječ godine.


Međutim, 2023. prepolovila je uži izbor kandidata.


Zašto je odabran “Rizz”


“Rizz” su odabrali jezični stručnjaci OUP-a kao zanimljiv primjer kako se jezik može oblikovati i dijeliti unutar zajednica prije nego što se proširi šire.


Etimološki, pojam je skraćeni oblik pojma “karizma”, preuzet iz srednjeg dijela riječi, što je neobičan obrazac tvorbe riječi.


U isto vrijeme, to također predstavlja sve veći utjecaj generacije Z u definiranju i stvaranju jezika.


Odabir “Rizza” u suprotnosti je s izrazom “Goblin mode ” iz 2022. , još jednim žargonskim izrazom koji opisuje postpandemijski “lijeni, nemarni ili pohlepni” stil života, i odražava prevladavajuće raspoloženje 2023., s mnogim ljudima koji su se otvorili nakon izazovnih godina i ponovno pronalaze svoje samopouzdanje.