Svjesno crtanje

Ova vježba pomaže protiv stresa više od meditacije

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

S obzirom na to da meditacija nije za svakoga, donosimo još jednu aktivnost za smirivanje i ponovno centriranje uma.Rujan stoji za nove početke, izazove i avanture. No, nova uzbuđenja nisu uvijek popraćena samo dobrim raspoloženjem. Često u moru novih obveza raste i razina stresa. Preduhitrite ga i već sada počnite prakticirati vježbe pomoću kojih ćete se uspješno opustiti. 


Meditacija je bez premca najbolja aktivnost uz pomoć koje ćete smanjiti razinu stresa, opustiti um i tijelo i resetirati se. No, meditacija nije za svakoga pa ne očajavate, postoje i druge vježbe koje će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom


Ako ste kreativac u duši, bez obzira imate li izražen talent ili ne, za vas je idealno slikanje. Takozvano svjesno crtanje/slikanje je odlična aktivnost za smirivanje i ponovno centriranje uma. 
Kao što znate, djeca od malena počinju slikati, a s ovom vježbom pokušavate se vratiti u djetinjstvo, otpustiti brige, pročistiti misli i uživati u trenutku. Donosimo par korisnih savjeta kako da se prepustite svjesnom crtanju. 


Budite svjesni svog tijela


Stručnjaci objašnjavaju da je kao i kod joge veoma bitno biti svjestan pokreta tijela. Osvijestite mislima svoja stopala kako dotiču pod, pokret ruku dok crtate, ali se usredotočite i na ujednačeno disanje. 


FOTO: Unsplash


Kreirajte opušteno okruženje


Kod ove aktivnosti je odlično što vam nije potrebno ništa više doli papira i bojica. No, kako biste se što prije opustili, kreirajte opuštajuću atmosferu. To možete postići tako da upalite mirisnu svijeću, pustite smirujuću glazbu te obavezno ugasite mobitel. Još bolje je ako mobitel ostavite u drugoj prostoriji kako ne biste došli u napast da ga uzmete u ruke. 


Intuitivno crtanje


Gledate u prazan papir i niste baš sigurni što biste trebali crtati? Počnite s prvom stvari koja vam padne na pamet. Nemojte se opterećivati je li forma dobra, kako to na koncu izgleda jer ne crtate zbog finalnog rezultata nego zbog procesa izrade. Ako vam je teško crtati na ovaj način, odabirite svoje omiljene motive koje možete preslikati s pojedine slike. Za one kojima ni to ne ide, uvijek se možete kupiti bojanke za odrasle gdje ćete ispunjavati već nacrtani motiv.