Vrijeme je za vježbanje

Otvaraju se teretane: Riječki Iron Gym objašnjava što sve čeka vježbače

Mija Dropuljić

Foto iStock

Foto iStock

Obratili smo se riječkoj teretani Iron Gym koja je s nama prošla sve mjere koje vježbači mogu očekivati u teretani.

Relaksacijom mjera povodom pandemije koronavirusa brojni objekti otvaraju ponovno svoja vrata. Trgovine, frizeri, shopping centri, kafići, a po novom i teretane opet mogu raditi i pružati usluge svojim gostima. Mnogo se posljednjih dana pričalo i o mjerama koje pojedini objekti moraju provesti. Čak je internetom kružila i “vijest” kako će se u teretanu morati ići s maskom i rukavicama. Kako biste bili spremni za svoj prvi trening riječka teretana Iron Gym otkriva što sve čeka vježbače, ali se i osvrnula da nimalo lagan period protekla dva mjeseca.


Strastveni vježbači nestrpljivo su pratili vijesti i nadali se da će popuštanjem mjera svoja vrata otvoriti i njihova najdraža teretana. Nakon što su počeli raditi frizeri, kozmetički saloni i kafići, teretane diljem Hrvatske s radom mogu početi od srijede 13. Svibnja. Dio objekata je već otvorilo svoja vrata, dok pojedini se još pripremaju u želji da donesene mjere što bolje i sigurnije primjene. U tu kategoriju spada riječka teretana Iron Gym koja svoja vrata otvara idući tjedan, točnije u ponedjeljak 18. svibnja, a s nama su detaljno prošli sve mjere koje nas očekuju.


Sigurnosne mjere objavljene u zadnji čas


U trenutku kada smo počeli raditi na ovoj priči, unatoč odobrenju o ponovnom otvaranju na dotični datum, detaljno razrađene mjere za sportsko-rekreativne objekte još nisu bile objavljene. Tek u popodnevnim satima dan uoči mogućnosti otvaranja, teretane su dobile mjere kojih se trebaju pridržavati. Slična situacija se dogodila i kod drugih objekata, poput kafića i trgovina, koje su tek u zadnjem trenutku dobile upute. Čini se da je to modus operandi posljednjih tjedana. To uvelike utječe na posao svih subjekata koji se u samo par sati trebaju prilagoditi novonastaloj situaciji. Kako bi sve mjere stigli primijeniti Iron Gym je stoga odlučio da s radom počinje par dana kasnije. Nije potrebno napomenuti kako su zbog toga na gubitku.


“S obzirom na to da specifičnost situacije, prvi tjedan smatramo ‘testnim’. S obzirom na funkcioniranje novonastale situacije u praksi, nisu isključene dodatne izmjene u našem djelovanju kroz naredni period kako bismo svi ostali zdravi, a naši vježbači fizički aktivni pod stručnim vodstvom i sigurnim uvjetima te zadovoljni cjelokupnom pruženom uslugom od naše strane”, za početak je istaknuo tim Iron Gyma.Objašnjavaju kako su na koncu zadovoljni s propisanim mjerama, koje su logične, jasne i lako primjenjive. Dok se spremaju na ponovno otvorenje, sve svoje vježbače će obavijestiti o svim bitnim mjerama i detaljima.


U teretanu s maskom i rukavicama?


Možete odahnuti, jedine rukavice koje trebate nositi su one za vježbanje. Nošenje maski je preporučeno svim zaposlenicima teretane, no vi možete slobodno vježbati bez nje.


Ono što možete očekivati jesu dezinficijensi za ruke i opremu. Kao i inače, nakon korištenja obavezno trebate očistiti spravu za sobom, a svakako trebate koristiti vlastiti ručnik. No, pravi vježbači se ovog bontona iz teretane pridržavaju bez obzira na koronu.


Ono što svaka teretana mora poduzeti jest omogućiti 7 metara kvadratnih neto površine poda po osobi, a to uključuje i sve zaposlenike. Udaljenost radnika na recepciji i vas treba biti 1,5 metara.


Trebate pripaziti i na obveznu pauzu koja se treba odvijati u sredini radnog vremena kako ne biste poljubili vrata. Naime, tada, ali i na kraju radnog vremena i između grupnih treninga je potrebno dezinficirati prostor.


I u teretani je potrebno držati fizički razmak od dva metra, no to se, naravno, ne odnosi ako imate privatni trening ili trenirate u društvu prijatelja/prijateljice ili partnera. U svakom slučaju je preporuka da isti privatni trener ima iste klijente.


Posebna preporuka se odnosi na sprave za aerobni trening koje bi trebale biti udaljene 4 metara. Stoga vas može u teretani očekivati preraspodjela sprava. Ako teretana nije u mogućnosti raspodijeliti aerobne sprave, možda neke od njih ne budu radile.


Važno je da imate strpljena i prilagodite svoj trening novonastaloj situaciji. Pokušajte odraditi trening na jednoj spravi te se kasnije prebacite na drugu, umjesto da kombinirate. Obavezno počistite za sobom. Trudite se maksimalno iskoristiti vrijeme bez praznog hoda.


“Želimo da se vježbači bez upitnika nad glavama i s osjećajem potpune sigurnosti vrate u gym koja je mnogima zona stress reliefa i dobrih vibracija što nam je sada svima potrebno. I inače održavamo visoke standarde higijene stoga je obavezno – čista obuća za indoor vježbanje, korištenje ručnika na spravama, dezinfekcija sprava od strane svakog vježbača nakon upotrebe trenažera/opreme… Svlačionice se počiste otprilike svakih sat vremena, a detaljno cijela teretana svaku večer”, istaknuli su iz Iron Gyma.


Što se događa sa članarinama?


Brojni vježbači su se zapitali što se dogodilo s njihovim članarinama. Dok neke teretane inače imaju opciju zamrzavanja, druge, nažalost, nemaju. Iron Gym je u trenutku zatvaranja zamrznuo sve članarine i one se nastavljaju gdje su stale. Zamrzavanje se kao i inače može produžiti ukoliko su u pitanju zdravstveni razlozi ili neki drugi opravdani razlog.


Kako je izgledao prvi afterkorona trening?


Jedan od redovnih posjetitelja riječkog XXL-a, Alen Frank, danas je odmah po otvorenju teretane odradio i prvi afterkorona trening. Kaže nam da se razlika između treninga prije i poslije karantene osjeti zbog poštivanja novih sigurnosnih mjera i preporuka.


„Razlika je u tome što sada poštujemo propisani razmak pa se trenira na većoj međusobnoj udaljenosti i vrijeme treninga je ograničeno na sat i pol. Na ulazima i oko sprava za vježbanje, postavljena su sredstva za dezinfekciju tako da se nakon vježbanja sprave moraju dezinficirati.


Novost je i da se prilikom ulaska daju osobni podaci uz vrijeme dolaska i odlaska iz teretane“, kaže Frank i na naše pitanje o plaćanju članarine objašnjava da je i ova teretana, poput mnogih drugih, „zamrznula“ članarine svojih članova tijekom karantene. Za posjetitelje ove teretane, napominje da je teretana zatvorena u periodu od 14.00 do 15.00 sati zbog redovitog čišćenja.


Veliki gubici u krucijalnom periodu


Kao i većina zatvorenih objekata, tako su i teretane u velikim gubitcima. Kako ističe ekipa iz Iron Gyma upravo protekla dva mjeseca su ključna za poslovanje u fitness industriji jer se u tom razdoblju ostvari oko 30-40% sveukupnog godišnjeg prihoda.


“Mi nismo iznimka, ali sva su radna mjesta sačuvana te se nadamo boljem predstojećem periodu u kojem ćemo se vratiti u ‘normalu’. Raspon cijena sprava je veliki, kao i razlike u režijama između fitness centara/teretana/udruga/klubova orijentiranih na treninge bez rekvizita/sprava… U svakom slučaju, ‘iznimno je to skup sport’ te svakako smatramo da bismo trebali imali olakšice, kao što je slučaj u mnogim EU državama s obzirom na naše direktno pozitivno djelovanja na zdravlje populacije”, naglasili su iz Iron Gyma.


Svi vježbači u teretanu mogu bez straha jer će se objekti potruditi osigurati sve sigurnosne mjere jer je svima u interesu vratiti se što prije u normalu. Ono što vi možete napraviti jest pridržavati se uputa kako bi vježbanje vama, drugim vježbačima, ali i svim zaposlenicima bilo što ugodnije. Jer kako su i iz Iron Gyma naglasili, ipak su teretane mjesta za relaksaciju, izbacivanje stresa i brigu o tijelu. Vježbajte odgovorno!