Iznimno osvježavajuće

Osim Mojita postoji bezbroj načina za korištenje limete u kuhinji

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sok limete jelima daje svježu, pikantnu notu, a izvrstan je za umake i marinade

Prvo, ovaj citrus cijenjen je zbog svog soka i cvjetne arome kore, zbog čega se smatra glavnim sastojkom u kuhinji jugoistočne Azije i Meksika.


U drugim dijelovima svijeta, poput Indije, limete se često kisele kako bi im se produžio rok trajanja, a zatim se dodaju jelima kako bi se poboljšao njihov okus.


Ovaj agrum može se koristiti i za slana jela, kao i za aromatiziranje alkoholnih i bezalkoholnih pića.


Konkretno, ovo su neki primjeri za korištenje:


  • Sok od limete: sok od limete naširoko se koristi za aromatiziranje jela i pića. Limetu možete iscijediti da dobijete sok i dodati je umacima, marinadama, koktelima, bezalkoholnim pićima, ledenom čaju, limunadi i drugim pićima. Sok limete jelima daje svježu, pikantnu notu. Možete ga koristiti i za pripremu vode s okusom limete, vrlo osvježavajuće i energično, posebno ljeti.
  • Korica limete: naribana korica limete može se koristiti za dodavanje daška arome i okusa. Zelenu vanjsku koricu limete možete naribati na sitno na ribež i dodati kolačima, desertima, umacima, koktelima te jelima od ribe ili mesa.
  • Kriške limete: mogu se koristiti kao ukras ili za aromatiziranje pića. Možete dodati krišku limete na rub čaše ili iscijediti krišku izravno u piće.
  • Guacamole: limeta je čest sastojak guacamolea. Možete zgnječiti zreli avokado i dodati sok od limete, nasjeckani luk, rajčicu, korijander i sol kako biste napravili ukusan umak.
  • Umaci i preljevi: limeta se može koristiti za izradu svježih umaka i preljeva. Možete pomiješati sok limete sa mljevenim češnjakom, maslinovim uljem, soli i paprom kako biste napravili jednostavan umak za posluživanje uz povrće, meso ili ribu.