Brzo i ukusno

Omiljeno povrće u najukusnijoj kombinaciji: Donosimo recept za fine i zdrave ljetne tacose

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Laganiji ljetni ručak ili zasitna večera

Taco, tradicionalna meksička ulična hrana koja se sastoji od male kukuruzne ili pšenične tortilje punjene raznim nadjevima, svestrano je jelo koje naročito obožavamo ljeti.


Kao laganiji ljetni ručak ili zasitnu večera, tacosi će vas spasiti u vrućim ljetnim danima kad nemate energije stajati pored vrućeg štednjaka. Mesni ili vegetarijanski, uz dodatak osvježavajućih umaka od salse, guacamolea ili kiselog vrhnja, idealan su ljetni obrok.


Još jedna čar tacosa je u tome što možete improvizirati s povrćem: tikvice, zeleni čili, rajčice i jalapeños, svježi kukuruz, kuhani grah, sve se izvrsno sljubljuje. A ključ cjelokupnog okusa je dodatak sira koji je slan i mrvljiv, poput grčke fete.


Donosimo vam recept za vegetarijanske tacose koji će vas osvojiti od prvog griza. Osnovnom receptu možete dodati još sastojaka ili umaka i napraviti recept po svom guštu, piše Simply Recipes!


Foto: Pexels

Foto: Pexels


SASTOJCI:


  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 šalica grubo nasjeckanih tikvica (1 do 2 tikvice, ovisno o veličini)
  • 1/2 srednje glavice luka, nasjeckane
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 veliki svježi blagi zeleni čili, sjemenke i stabljika izvađene, nasjeckan
  • 1/2 svježe jalapeño papričice, izvađene sjemenke i peteljka, mljevene (ili više, ako želite više ljutine)
  • Prstohvat soli, više po ukusu
  • Prstohvat mljevenog kima
  • Prstohvat mljevenog origana
  • 1 mala do srednja rajčica, nasjeckana
  • 4 kukuruzne tortilje
  • 4 kriške cheddar sira
  • 1/4 šalice izmrvljenog sira (slan, mrvičast sir ili zamjena za fetu)
  • Nekoliko grančica svježeg korijandera, nasjeckanog

PRIPREMA:


Pirjajte povrće. Zagrijte žlicu ili dvije ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice, luk, češnjak, zeleni čili i jalapeño u tavu. Pospite solju i kimom. Promiješajte da se povrće prekrije uljem u tavi.


Rasporedite ostalo omiljeno povrće po tavi i povremeno promiješajte dok sve lagano ne porumeni. Umiješajte nasjeckanu rajčicu i origano, smanjite vatru. Neka lagano kuha nekoliko minuta dok pripremate tortilje.


Pripremite tortilje na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici (zapecite sa svake strane cca 1 minutu ili po uputama s pakiranja, dok se ne razviju mjehurići).


Zatim stavite komad sira na jednu stranu tortilje, a metalnom lopaticom preklopite drugu stranu tortilje preko sira. Zagrijte dok se sir ne otopi, a zatim izvadite iz posude. Dodajte pirjano povrće u tacose – otvorite tacose i u njih žlicom stavite nadjev od kuhanog povrća.


Pospite nasjeckanim korijanderom i izmrvljenim sirom. Poslužite odmah.


Dodaci za personalizirani recept:


Crni grah ili pinto grah (konzervirani ili svježe kuhani), gljive, kuhani batat, paprika babura, mladi luk, svježi peršin, salsa, riža, omiljene vrste sireva, jalapeños, dodatno bilje ili začini (paprika, čili u prahu, sušeni korijander, itd.)