Talijanska kuhinja

Odličan ljetni recept: toskanske kozice s umakom od češnjaka

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Fantastična rapsodija okusa za jednostavan recept!



Želite pripremiti brz, jednostavan i ukusan obrok, a koji će biti idealan za ove ljetne dane? Ovaj recept s kozicama će vas u mislima odvesti u predivnu Toskanu, jer ima li što „talijanskije“ od okusa i mirisa svježih kozica, sušenih rajčica i parmezana? Idealan prilog uz ovaj opojni umak je naravno talijanska tjestenina, ali savršeno će odgovarati i uz rižu.



Sastojci:


  • 600 g kozica
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 75 g parmezana
  • 80 ml pilećeg temeljca
  • 1 žličica talijanskog začinskog bilja
  • 125 g svježeg špinata
  • 50 g sušenih rajčica
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 250 g tjestenine po izboru 


Priprema:




Zagrijte ulje u većoj tavi. Češnjak sitno nasjeckajte te ga zajedno s kozicama popržite nekoliko minuta. Čim kozice poprime lijepu boju, maknite ih s tave i stavite sa strane na tanjur ili u prikladnu posudu. 


U tavu ulijte temeljac, vrhnje za kuhanje, začine, papriku i parmezan. Pustite da počne krčkati, pritom stalno lagano miješajući. Kada se umak zgusne dodajte špinat i sušene rajčice.


U isto vrijeme na drugoj ploči za kuhanje skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada špinat fino povene, ubacite u tavu kozice i dobro sve promiješajte.


Na kraju u tavu ubacite i skuhanu tjesteninu, a u slučaju da vam je umak pregust, slobodno dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. 


Poslužite dok je toplo i prepustite se zanosnim okusima Toskane na vašem tanjuru!