Nešto drugačije

Octom od malina začinite vaše ljetne salate ili meso

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Možete ga bez problema koristiti i ukoliko brinete o svojoj liniji

Ocat od malina možete pronaći u organskim trgovinama ili ga pripremiti kod kuće.


Radi se o izrazito jednostavnoj i brzoj pripremi, a savršen je za začinjavanje po ljeti.


Ovaj recept je pogodan i za one koji su na dijeti jer je bez šećera.


Sastojci


  • 500 ml jabučnog octa
  • 300 g malina

Priprema


Ulijte ocat u lonac i zakuhajte. Ugasite vatru.


Za to vrijeme maline nježno operite i osušite papirnatim ručnicima. Stavite ih u steriliziranu staklenu posudu.


Dodajte pola octa i to mlakog. Zgnječite maline vilicom ili pjenjačom. Ulijte drugu polovicu octa i ponovno promiješajte.


Ostavite da se ohladi pa zatvorite čep. Ostaviti da macerira 20 dana na sobnoj temperaturi, na hladnom i suhom mjestu.


Protresite posudu svaka 2 dana jer se pire od malina taloži na dnu.


Nakon 20 dana filtrirajte sadržaj mrežastim cjedilom, dobro istisnuvši stražnjom stranom drvene žlice.


Ulijte sadržaj u posudu i vratite čep.


Sterilizirajte bocu kuhanjem u vodi nekoliko minuta. Kad se ocat od malina ohladi, dobro zatvorite čep.


Može stajati 20 dana na hladnom mjestu bez svjetla.