Možda ih radite nesvjesno

Njega kose: Ovo su najčešće pogreške kod četkanja

Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kako vi četkate kosu?

Možda se čini kao jedan od najjednostavnijih koraka u vašoj beauty rutini, ali neispravno četkanje kose može uvelike naštetiti vašem njegovanom izgledu.


Ipak je kosa najvažniji ukras svake osobe, a njen blistav i njegovan izgled učinit će mnogo za ostavljanje savršenog dojma. Možda vam se čini da je četkanje kose jednostavan svakodnevni zadatak kojim započinjete dan, ali zapravo postoji pogrešan i ispravan način.


Korištenje pogrešne vrste četke vašu kosu može učiniti slabom i sklonom lomljenju, dok je pravilno češljanje može učiniti sjajnom pa čak i pospješiti njezin rast.


Ovo je nekoliko najčešćih pogrešaka koje možda radite, a da toga niste ni svjesni.


Četkate kosu u pogrešnom smjeru


Pomicanjem četke odozgo prema dolje možete izvući kosu iz folikula i dovesti do njegovog oštećenja i lomljenja. Najbolji način za raspetljavanje čvorova je započeti nekoliko centimetara od krajeva i pažljivo se probiti do korijena.


Najučinkovitija tehnika je podijeliti kosu na dijelove i ukloniti zapetljane dijelove kose u svakom dijelu posebno, piše Bright Side.


Četkate samo krajeve


Iako je bolje započeti s raspetljavanjem kose na krajevima, to ne znači da biste trebali izbjegavati vrh glave. Vaše vlasište proizvodi ulja bogata hranjivim sastojcima koja su neophodna za ljepotu i zdravlje vaših pramenova.


Raspodjela ovih ulja do vrhova učinit će vašu kosu glatkom i sjajnom, a može čak imati i efekt protiv kovrčanja. Četkanje kose također daje nježnu masažu vlasištu, što zauzvrat povećava protok krvi i potiče zdrav rast kose.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koristite pogrešnu četku


Korištenjem odgovarajuće četke možete spasiti kosu od lomljenja i spriječiti dane loše kose. Ako imate valovitu i kovrčavu kosu, odlučite se za četku za veslanje jer će lako rastaviti čvorove. Ako je vaša kosa u redu i nedostaje joj volumena, četkica s vlaknima od nerasta nježno će kliziti kroz vaše niti, a da je ne ošteti ili povuče korijenje.


Prečesto i žustro četkate


Žustro četkanje kose previše puta dnevno može je oslabiti i prouzročiti lomljenje. Pokušajte se umjesto toga usredotočiti na kvalitetu četkanja. I bez obzira na to koliko je dobra tehnika četkanja kose, redovito čistite četku za kosu. Korištenje prljave četke znači da širite stari proizvod i mrtve stanice kože kroz kosu.


njega_kose

FOTO/Unsplash


Koristite istu četku bilo da je kosa mokra ili suha


Mokra kosa je sklona lomljenju, a ako je koristite pogrešnom vrstom četke za kosu, možete je lako oštetiti. Najbolji alat za četkanje vlažne kose je široki češalj (češalj sa širokim zubima). Sigurno će razdvojiti kosu i distribuirati tretman koji se ne ostavlja ako ga koristite.


Četkate suhe kovrče


Stručnjaci za njegu kose preporučuju da izbjegavate četkanje kovrčave kose kada je suha i prethodno koristite sprej za uklanjanje zapetljavanja. Također možete primijeniti sredstvo za uklanjanje zaostalih sredstava i lagano razdvojiti kovrče bez nanošenja prevelike sile. Prečesto češljanje kose može dovesti do veće štete i lomljenja.


Ne četkate kosu prije nego što je operete


Češljanjem kose prije tuširanja možete spriječiti da se zapetlja. Lagano umasirajte šampon na vlasište, a vlažnu kosu tapkajte ručnikom, umjesto da je trljate. To može dovesti do zapetljavanja kose i morat ćete je ponovno počešljati.