Rašireni problem

Nitko ne voli pričati o njima, ali hemoroidi postoje i vrlo su čest poremećaj

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Što jesti, a što izbjegavati kako biste ih spriječili

Hemeroidi se vrlo lako mogu spriječiti adekvatnom prehranom, a osobito se preporučuju sve one namirnice koje suzbijaju zatvor i konstipaciju te tako pospješuju pokretljivost crijeva.


S druge strane, treba izbjegavati sve namirnice koje mogu izazvati upalu i pogoršati simptome.


Konkretno, visok unos vlakana donosi brojne dobrobiti. Naime, hrana bogata vlaknima djeluje protiv zatvora, jednog od glavnih uzroka nastanka hemoroida.


Osim toga, hrana bogata željezom također je korisna jer hemoroidi često uzrokuju gubitak krvi. Primjeri namirnica koje sadrže velike količine željeza su jaja, dagnje i mekušci, goveđe iznutrice i jetra, riba poput brancina, konjsko meso, sušeno voće u ljusci (orasi, bademi…), sušene mahunarke, dehidrirano voće kao što su suhe šljive, datulje i marelice.


Nadalje, sva hrana koja sadrži izvrsne količine vitamina C, poput limuna i općenito agruma, korisna je za pospješivanje apsorpcije željeza.


Dijeta za hemoroide – dopuštene namirnice:


  • Sezonsko povrće: barem jedna porcija uz svaki obrok. Sirovo, kuhano te također u obliku juha, pirea i variva
  • Voće: sirovo i kuhano. Osobito treba dati prednost kiviju, šljivama i kruškama jer su poznati po svojoj laksativnoj moći. Borovnice i crveno voće također su dobri zbog visokog sadržaja antocijanina koji jačaju vene
  • Voćni sokovi: preferirajte one s bobičastim voćem, kupinama, trešnjama i borovnicama zbog visokog sadržaja tvari kao što su proantocijanidini i antocijanini, korisni za jačanje vena i smanjenje oteklina hemoroida, toniziranje i jačanje vena
  • Žitarice: općenito, dopuštene su sve vrste žitarica (tjestenina, pir, kus-kus…), po mogućnosti naizmjence rafiniranih i cjelovitih žitarica
  • Riba: 2-3 puta tjedno, po mogućnosti kuhana u pećnici ili na pari
  • Mahunarke: centrifugirane ili pasirane
  • Jogurt i fermentirano mlijeko
  • Maslinovo ulje: sirovo kao začin, dodaje se u umjerenim količinama
  • Voda: pijte najmanje 1,5-2 litre prirodne oligomineralne vode svaki dan. Također je moguće postići pravu količinu dnevne tekućine uzimanjem biljnih čajeva, infuzija i juha
  • Začini: češnjak, đumbir i luk su dopušteni jer potiču cijepanje fibrina, proteina koji pomaže popraviti traume i ozljede organa i tkiva

Dijeta za hemoroide: namirnice koje treba izbjegavati


Općenito, treba izbjegavati sve one namirnice koje uzrokuju zatvor i upale. Detaljnije:


  • Kobasice i salame
  • Začine i hranu bogata zasićenim mastima: maslac, vrhnje, mast
  • Začine kao što su papar, čili, curry, paprika i sjemenke gorušice
  • Umake poput majoneze, umaka za roštilj, kečapa, tartara, senfa ili slično
  • Rajčice i hranu na bazi rajčice (npr. umaci i kečapi)
  • Školjke
  • Odležane sireve
  • Kavu, čaj i pića bogata kofeinom kao što su energetska pića
  • Kakao
  • Hranu koja sadrži previše soli, kao što su konzervirana hrana i kobasice
  • Prženu i začinjenu hranu

Dijeta za hemoroide: hrana koju treba jesti umjereno


Unos svih onih namirnica koje su definirane kao “astringentne” treba ograničiti jer, uzrokujući istezanje stijenki debelog crijeva, mogu uzrokovati zatvor. Konkretno, pozivamo se na:


  • krumpir
  • riža
  • mrkva
  • banane
  • limuni