Brzo i lako

Neizostavno jelo u vrućim danima: Hladna tjestenina gotova u tren oka

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ne samo da se radi o laganom obroku već i o jelu koje vam neće opteretiti želudac.

Hladna tjestenina spasonosno je jelo u najtoplijim mjesecima u godini, a da se ne govori kako na pripremu ne morate utrošiti previše vremena i dodatno se zagrijavati u kuhinji. Među ljetnim receptima jednostavno ju ne možete propustiti! Donosimo vam dva brzinska recepta koja su pogodna i za ljubitelje vegetarijanske prehrane, jer ne uključuju meso, već samo povrće.


Recept za hladnu tjesteninu s mahunama i avokadom


Sastojci za 4 osobe:


  • 300 grama kratke tjestenine
  • 120 grama mahuna
  • 1 avokado
  • 1 mladi luk
  • 1/2 limete
  • 1/2 limuna
  • 1 grančica peršina

Priprema: Mahune skuhajte u kipućoj vodi, posolite i dodajte maslinovog ulja po želji. U međuvremenu operite i ogulite avokado i narežite ga na kockice. Preko toga iscijedite sok od pola limete i pola limuna. Narežite mladi luk i nasjeckajte peršin. Sve dobro izmješajte, a kad je tjestenina kuhana, sjedinite sve sastojke i opet promiješajte. Pričekajte da se ohladi.


Recept za hladnu tjesteninu sa sirom i dinjom


Sastojci za 4 osobe:


  • 300 grama tjestenine
  • 500 grama dinje
  • 100 grama sira po želji
  • 80 grama gorgonzole
  • 40 grama pinjola
  • vlasac
  • 6 listova mente
  • 1 grančica peršina

Priprema: Skuhajte tjesteninu i kad je gotova ocijedite je i stavite u zdjelu koju ste prethodno nauljili da se ne zalijepi. U međuvremenu očistite dinju, uklonite koru i narežite ju na komade. Dodajte joj sir i gorgonzolu, koje ste prethodno izmrvili. Pinjole tostirajte sa žlicom ulja u tavi. Sve izmiješati sa tjesteninom da se dobro sjedini. Nasjeckajte začinsko bilje – vlasac, mentu i peršin pa i njih dodajte ostalim sastojcima. Na kraju, možete nastaviti sa začinjavanjem tjestenine, dodavanjem soli i ulja prema želji. Izvrsno za posluživanje hladno ili mlako.