Dragocjeni nutrijenti

Ne možete bez tjestenine? Imamo 3 savjeta nutricionista kako je učiniti hranjivijom i zdravijom

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

U kombinaciji s mahunarkama dobiti ćete jelo visoke biološke vrijednosti

Dugo godina predmet lažnih mitova i neutemeljenih klišeja, poput onog da deblja, tjestenina je sada oslobođena svih optužbi i univerzalno se smatra neophodnom namirnicom u zdravoj prehrani, čak i na dijeti.


Izvor složenih ugljikohidrata koji bi uz kruh i druge žitarice trebao činiti 45-60% vašeg dnevnog kalorijskog unosa.


Zasitna, probavljiva, ne samo užitak za nepce, već i izvor dragocjenih nutrijenata za zdravlje.


Osobito ako slijedite 3 savjeta nutricionista kako biste ju učinili još zdravijom i u potpunosti uživali u njezinim blagodatima.


Tjestenina s mahunarkama je još hranjivija


Kombinacija tjestenine i mahunarki nutricionistički je savršena kombinacija jer osigurava potpunu opskrbu svih 8 esencijalnih aminokiselina, odnosno onih koje naše tijelo ne može samo sintetizirati pa ih mora unositi hranom.


Dok namirnice životinjskog podrijetla imaju proteine ​​koji ih sadrže sve, kod onih biljnog podrijetla, poput tjestenine i mahunarki, to nije slučaj: pšenična tjestenina donosi malo lizina, mahunarke malo metionina.


No samo ih kombinirajte kako biste međusobno nadoknadili nedostatke i dobili jelo s proteinima visoke biološke vrijednosti.


Integralna tjestenina za unos vlakana


Integralna tjestenina, pripremljena od brašna dobivenog od cjelovitog zrna pšenice, tj. bez mekinja i klica, tjestenina je s većim udjelom vlakana, zbog čega se osjećate siti uz istu pojedenu količinu i potiče dobrobit crijeva, sprječavajući zatvor.


Osim toga, topiva vlakna sadržana u tjestenini i žitaricama reguliraju apsorpciju šećera i masti, pa vam također pomažu u održavanju zdrave težine.


To su tri dobra razloga zašto klasičnu “bijelu” tjesteninu zamijeniti onom od integralnog brašna!


Tjestenina al dente je zdravija


Al dente tjestenina nije samo ukusnija, ona je i zdravija. Predugo kuhanje, naime, olakšava apsorpciju šećera i to uzrokuje skok šećera u krvi koji stimulira inzulin.


Ovaj hormon snižava razinu šećera u krvi, ali također pogoduje taloženju masnog tkiva.


Ukratko, prekuhana tjestenina ima puno veći glikemijski indeks od al dente tjestenine, a to nije dobro ako bolujete od dijabetesa ili ako želite smršaviti ili održavati težinu.