Pomoć iz prirode

Najbolje namirnice za naš mozak: Špinat štiti živčane stanice od starenja

Šarlota Brnčić

Foto: Lisa Pexels

Foto: Lisa Pexels

Likopen sadržan u rajčicama i lubenici za bolje pamćenje, borovice zaštita od toksina.

Za zdraviji i učinkovitiji mozak, centar upravljanja našim tijelom, potreban vam je ne samo pravi odmor, već i pažljiva te uravnotežena prehrana. U prirodi nalazimo za to najbolje saveznike. Otkrijmo zajedno koje su to najbolje namirnice za naš mozak:


  • Voće i povrće: sezonsko voće i povrće je definitivno na prvom mjestu!
  • Špinat: ne samo da daje potrebnu energiju mišićima, već i štiti živčane stanice od učinaka starenja. Zajedno s mineralnim solima, špinat sadrži prije svega vitamin K, izvrsnu potporu za zgrušavanje krvi u slučaju rana.
  • Rajčica i lubenica: likopen sadržan u rajčicama i lubenici, s druge strane, optimizira moždane funkcije, počevši od boljeg pamćenja. Stoga preporučamo svakodnevnu konzumaciju.
  • Borovnice: za dobrobit mozga preporuča se i česta konzumacija borovnica, bobičastog voća bogatog proantocijanidima, hranjivim tvarima koje štite mozak od utjecaja toksina iz okoliša i koje su u stanju smanjiti aktivnost slobodnih radikala. Proantocijanidi također pomažu kod gubitka pamćenja ili opadanja motoričkih sposobnosti. Nadalje, borovnice imaju protuupalno djelovanje, poput divljeg lososa, oraha, sjemenki lana i sjemenki konoplje, koje zahvaljujući Omega 3 masnim kiselinama pomažu u smanjenju upale i podržavaju moždane funkcije.
  • Začini: među namirnicama s protuupalnim svojstvima posebno se ističe kurkuma, začin orijentalnog podrijetla, koji osim spomenutih protuupalnih svojstava ima i nekoliko vrlina: djeluje protiv ateroskleroze i pokazao se kao učinkovito sredstvo u prevenciji Alzheimerove bolesti.
  • Čaj: također vrlo važan jer ispijanje dvije ili više šalica čaja dnevno aktivira obranu od pojave Parkinsonove bolesti. Pritom je bolje odabrati zeleni čaj jer sadrži snažne antioksidanse koji smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka i štite od slobodnih radikala.
  • Crno vino: dragocjenog saveznika u tom smjeru predstavlja resveratrol, sadržan u grožđu, soku od grožđa i crnom vinu.
  • Čokolada: zahvaljujući prisutnosti fenola koji igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i doprinose učinku protiv starenja kože. Fenoli suzbijaju kardiovaskularne bolesti, moždani udar i arteriosklerozu.