Kulinarski entuzijasti

VIDEO Na radionici smo naučile kako napraviti dvije vrste tiramisua. Donosimo recepte

Sanda Milinković Frank

Snimila: Ana Križanec

Snimila: Ana Križanec

Bojana Matek, poznatija kao Bokylicious, naučila nas je kako napraviti dvije vrste jedne od omiljenih blagdanskih slastica

U Gradskoj knjižnici Rijeka imale smo priliku sudjelovati na vrlo ukusnim radionicama tijekom kojih nas je poznata riječka gastro blogerica Bojana Matek, poznatija kao Bokylicious, naučila kako napraviti dvije vrste jedne od omiljenih blagdanskih slastica, tiramisua.


Okupljeni kulinarski entuzijasti, kišni su četvrtak proveli zajedno s nama, izrađujući jedan tradicionalni i jedan prigodni tiramisu, pun božićnih okusa.


-Tiramisu je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih deserta na svijetu, ali iako klasik, vrlo je dobra osnova za kreativu i igranje namirnicama. Volim isprobavati razne verzije, a iako ne pijem kavu, uvijek se rado vraćam baznom receptu, kaže Bojana.



Nasmijana voditeljica Bojana

Sloj po sloj – tiramisu


Obzirom da se radionica odvijala u Gradskoj knjižnici i da nismo na raspolaganju imali svu potrebnu opremu i aparaturu, Bojana je recepte prilagodila uvjetima. Pokazala nam je kako napraviti kremu, a potom je petnaestak polaznika pripremilo piškote i pannetone te sloj po sloj slagalo u staklenke, ukrašavajući deserte koje su potom mogli ponijeti kući.


-Recimo, kod kuće obavezno jaja tučem na pari, ovdje ćemo taj korak morati preskočiti, dodala je Bojana tijekom radionice.


Na održavanje ovakve radionice odlučila se na poziv drage joj Sanje iz American cornera koja joj uvijek daje umjetničku slobodu što se tiče tema radionica.


-Razmišljala sam što bi mogli raditi da bude zanimljivo, a da nam svima olakšam i izbjegnem posuđivanje i upotrebu pećnice. Prošle godine nam je bilo poprilično stresno imati pećnicu u blizini toliko knjiga…, kazala je Bojana kroz smijeh.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)


Božićni tiramisu

SASTOJCI:


  • 500 gr mascarponea
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 125 gr šećera u prahu
  • 1 žličica paste od vanilije
  • Pandoro ili panettone
  • 300-400 ml soka od naranče (svježe cijeđeni ili 100 %)
  • 4 žlice ruma
  • tamni kakao + začin za medenjake

UPUTE:


Napraviti kremu kao za klasični tiramisu.


Narezati pandoro i/ili panettone na kockice.
U sok od naranče dodati rum.


Panettone kratko umočiti u sok ili preliti s malo soka.


Naizmjenično slagati panettone pa kremu u posudu ili teglice.


Kakao pomiješati sa začinom za medenjake pa obilno posuti vrh tiramisua.


Kada imate priliku istući jaja na pari, 4 žumanjka i 2 cijela jaja istucite sa 150 gr kristal šećera nad vodenom kupelji dok ne dobijete gustu kremu.


Izmiksajte mascarpone, dodajte mu kremu od jaja i šećera, vaniliju, sve dobro umiješajte pa dodajte unaprijed tučeno vrhnje.


Sve još malo izmiksajte i slažite kako je gore opisano. Krema od jaja daje posebnu dimenziju tiramisu-u, ali ih volim termički obraditi na pari kako bi se izbjegle mogućnosti zaraze salmonelom.


Tiramisu i panettone? Može!


Radionica izrade tiramisua definitivno nije bila namijenjena profesionalcima, iako su i oni bili dobrodošli.


-Nemamo ovdje kuhinju ni profesionalne aparate, ali imamo dobru volju i ljubav prema izradi slastica. Sudeći po nekim prošlim radionicama, neki dođu jer vole peći kolače, neki dođu da bi vidjeli i probali nešto novo, a neki se dođu družiti.


Divna mi je inicijativa GKR da u ovo predblagdansko vrijeme besplatno ponude pregršt raznih radionica i predavanja među kojima zasigurno svatko može pronaći nešto za sebe, kazala je Bojana.


Ona osobno voli degustirati nove okuse pa joj je verzija tiramisua s panettoneom odlična, ali, kroz osmijeh kaže da je klasik s razlogom klasik.


-Teško mi je odabrati omiljenu blagdansku slasticu jer svake godine volim peći nešto novo, ali recimo da su starinske vanili kiflice ono što je nezaobilazno svaki Božić, priznala nam je tijekom radionice.


Tiramisu s kavom (bez jaja)

SASTOJCI:


  • 500 gr mascarponea
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 125 gr šećera u prahu
  • 1 žličica paste od vanilije (ili aroma il mahuna)
  • 350-400 gr
  • 300 ml hladne kave
  • 4 žlice ruma
  • tamni kakao

UPUTE


U posudu staviti mascarpone i šećer u prahu, mikserom sjediniti pa dodati vrhnje za šlag i vaniliju.
Sve skupa miksati nekoliko minuta dok ne dobijemo čvrstu kremu.
Paziti da ne premiksamo.


U ohlađenu kavu dodati rum. Ako ne volite jako okus kave, dodajte i malo mlijeka.
Piškote skratiti ukoliko je potrebno za kalup pa kratko umočiti u kavu i slagati u posudu ili teglice, naizmjenično, dok ne potrošimo sve sastojke
Zadnji sloj mora biti krema.
Obilno posuti tamnim kakaom.
Hladiti nekoliko sati u hladnjaku.


 




Božićni tiramisu

SASTOJCI:


  • 500 gr mascarponea
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 125 gr šećera u prahu
  • 1 žličica paste od vanilije
  • Pandoro ili panettone
  • 300-400 ml soka od naranče (svježe cijeđeni ili 100 %)
  • 4 žlice ruma
  • tamni kakao + začin za medenjake

UPUTE:


Napraviti kremu kao za klasični tiramisu.


Narezati pandoro i/ili panettone na kockice.
U sok od naranče dodati rum.


Panettone kratko umočiti u sok ili preliti s malo soka.


Naizmjenično slagati panettone pa kremu u posudu ili teglice.


Kakao pomiješati sa začinom za medenjake pa obilno posuti vrh tiramisua.


Kada imate priliku istući jaja na pari, 4 žumanjka i 2 cijela jaja istucite sa 150 gr kristal šećera nad vodenom kupelji dok ne dobijete gustu kremu.


Izmiksajte mascarpone, dodajte mu kremu od jaja i šećera, vaniliju, sve dobro umiješajte pa dodajte unaprijed tučeno vrhnje.


Sve još malo izmiksajte i slažite kako je gore opisano. Krema od jaja daje posebnu dimenziju tiramisu-u, ali ih volim termički obraditi na pari kako bi se izbjegle mogućnosti zaraze salmonelom.