Snježni vrh

Mont blanc: recept za desert od kestena par excellence

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Za dekoraciju ovog deserta ključan je šlag, a možete koristiti i marron glacé

Mont blanc ili bijela planina recept je za slasticu od kestena, vjerojatno francuskog podrijetla, ali je također raširen u talijanskim regijama Pijemonte i u Lombardiji.


Originalni mont blanc recept uključuje dodavanje meringuea u smjesu, ali za dekoraciju je ključan šlag koji, zapravo, podsjeća na snježni vrh planine.


Po vašem izboru, možete ga ukrasiti tamnom čokoladom ili marron glacéom.


Sastojci:


  • 600 g kestena
  • 400 g mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 100 g smeđeg šećera
  • 40 ml ruma
  • 250 g gorkog kakaa
  • 250 ml svježeg vrhnja za šlag

Priprema: Kestene operite, zarežite nožem i stavite u posudu s vodom te kuhajte oko pola sata. Potom ih ocijedite i očistite, uklanjajući koru i unutarnji film.


Mahunu vanilije prerežite po dužini i izvadite sjemenke.


Očišćene i kuhane kestene stavite u zdelu zajedno sa mlijekom, šećerom, mahunom vanilije i njenim sjemenkama
te sve kuhajte na umjerenoj vatri uz često miješanje oko dvadeset pet minuta.


Nakon toga kestene propasirajte prvo kroz sito, a zatim kroz gnječilicu za krumpir te ih stavite u veliku zdjelu.


Sada ih pomiješajte s kakaom i rumom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem tridesetak minuta.


U međuvremenu umutite čvrsti šlag i prebacite ga u vrećicu sa zvjezdastom mlaznicom.


Sada stavite veliki “uvojak” šlaga u sredinu tanjura za posluživanje, vratite smjesu od kestena u gnječilicu za krumpir i smjesom pokrijte šlag oblikujući brežuljak.


Na kraju ukrasite po želji šlagom i nasjeckanom čokoladom ili marron glacèom.


Čuvajte mont blanc u hladnjaku do posluživanja.