Stres kao glavni krivac

Mogu li određeni poslovi utjecati na brže starenje? Odgovor je – da. Evo popisa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Stres na poslu osim na psihu djeluje i na kožu.

Negativan stres utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje, a rezultati se uvelike vide i na našoj koži! No za lošu ili nečistu kožu ne može biti kriv samo stres.


Čimbenici poput klima uređaja, umjetnog svjetla, nezdravog ručka ili satima buljenja u ekran računala također mogu utjecati na ten. Budući da većinu vremena provodimo na poslu, to je često presudno za zdravlje kože. Saznajte je li vaš posao jedan od najstresnijih za kožu.


U studiji koju je proveo Beauty Pie, više od 3000 zaposlenika iz 15 različitih industrija upitano je koliko od 18 čimbenika (uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visoku razinu stresa ili visoke temperaturne razlike) utječe na njihovu kožu svaki dan.


Svakom od ovih poslova tada je dodijeljena takozvana ocjena stresa kože do 100. Što je rezultat veći, to se više faktora koji oštećuju kožu javlja u svakodnevnom radu i posao je bio zahtjevniji za kožu.S ocjenom za stres na koži od 74,36, znanstvena i farmaceutska industrija pokazale su se kao  najgore za kožu. Zaposlenici u ovoj industriji često rade u kasnim ili noćnim smjenama ili u klimatiziranim prostorima. Mnogi znanstvenici također su vani na visokim temperaturama, što dugoročno može negativno utjecati na kožu. Klima i slično mogu izvući vlagu iz kože, a rezultat je suha koža.


Rad do kasno ili noću može uzrokovati nedostatak sna, što može dovesti do tamnih krugova ili natečenih očiju. A rad na otvorenom i na vrućini izlaže kožu pretjeranom izlaganju suncu. Ako radite u ovoj industriji, trebali biste se osloniti na niz krema s hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline. I ne štedite na kremi za područje oko očiju!


Mjesto nakon znanosti i farmaceutske industrije zauzima građevinska industrija (električari, građevinski inženjeri, krovopokrivači,…) s ocjenom 70,5, zatim energetika (inženjeri, znanstvenici, terenski radnici i dr. s ocjenom od 68,8 i hotelijerstvo i turizam (kuhari, konobari, voditelji hotela, turistički vodiči, sommelieri,…) s ocjenom kožnog stresa 65,8.Sektor sporta i slobodnog vremena (učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja) bio je najbolji sektor za kožu s ocjenom 34,2. Zaposlenici ove skupine zanimanja rijetko osjećaju da su pod stresom, obično se zdravo hrane i uglavnom se drže standardnog radnog vremena.


Iza njega slijedi sektor obrazovanja (učitelji, mentori, predavači) s ocjenom 38,9. Na trećem mjestu među najboljim zanimanjima za kožu su pravni poslovi poput odvjetnika, suca ili branitelja. Ova grupa zanimanja ima ocjenu 41,9.