Studija pokazala

Mogli biste se iznenaditi: Ovo je najčešći razlog zbog kojeg pucaju veze i brakovi

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Stručnjaci su u dugogodišnjoj studiji otkrili zbog čega se parovi najčešće razilazeKada razmišljamo o razlozima zbog kojih pucaju ljubavni odnosi, najčešće se prvo sjetimo prevare. No, stručnjaci su u dugogodišnjoj studiji dokazali suprotno. 


Punih 40 godina je psiholog John Gottham sa svojim timom na Sveučilištu u Seattleu vodio istraživanje po pitanju najčešćih uzroka prekida ljubavnih odnosa. Došao je do iznenađujućeg otkrića – najčešći razloga prekida veza i brakova su krivi način svađanja. 


Da razjasnimo, razlog nisu svađe koje su posve normalna i u mnogim slučajevima neophodna pojava za zdrav odnos. Problem nastaje kada se ne znamo svađati, odnosno to činimo na posve pogrešan način. 
Psiholog objašnjava da način na koji se svađamo s partnerom ima velikog utjecaja na odnos. Koliko je bitno znati dobro se svađati ukazuje činjenica da je to najčešći uzrok prekida. Kritike, ignoriranje, nepoštivanje i opravdanja tijekom svađa su bolne točke odnosa brojnih parova. 


Često se dogodi da jedan od partnera tijekom cijele svađe prebacuje pojedine stvari. Tako se često dogodi da se jedna svađa pretvori u ispucavanje svega što nas je do tada živciralo, a znamo vraćati ponovno prijašnje uzroke svađa za koje je drugi partner vjerovao da je ostalo davno u prošlosti. 


Tako se jedan uzrok svađe počinje pretvarati o neoprano suđe, preko neplaćenih računa, do izvlačenja i povlačenja bivših partnera pa sve do teških optužbi. Često se drugi partner osjeća stjeran u kut, ne reagira i ne nastavlja dijalog zbog čega situacija postaje još gora. Ignoriranje je jedna od najčešćih pogrešaka tijekom svađanja. Na koncu se dogodi da u frustraciji izreknemo stvari koje uopće ne mislimo. 


Važno je svađati se, ali je prije svega važno znati se dobro svađati jer samo tako ćemo dotični problem riješiti. Prije nego se idući put krenete svađati, sjetite se da su upravo svađe najčešći razlog prekida veza i brakova. Stoga budite smireni, otvoreni za komunikaciju, bez nepotrebnih ispada i drame.