Slušajte svoje tijelo

Menstruacija kroz godine: Ovo su najveće promjene u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako smo mislile da će nam se kroz pubertet menstruacija potpuno regulirati i svakog mjeseca stići s istim simptomima i jednakim intezitetom, gadno smo se prevarile.Promjene u menstrualnom ciklusu su vrlo teško predvidive i samim time stvaraju mnoštvo problema. Dva mjeseca je točna u sat, iduća dva mjeseca stiže ranije ili kasnije, a mjesec nakon toga imamo bolove kakve nismo ni mislile da možemo podnijeti. Menstruacija se kao i naše tijelo, mijenja i prilagođava starenjem zahvaljujući hormonalnim promjenama, ali i trudnoći te kasnije perimenopauzi.


Menstruacija u dvadesetima


Ako ste većinu tinejdžerskih godina provele boreći se sa groznom mjesečnicom (onom koja stiže iznenada u najgorim trenucima), imamo dobru vijest. U ovim se godinama ciklus regulira i postaje redovitiji.


Prema ginekologinji Lauren Streicher, vrlo je tipično da mlade djevojke ne ovuliraju redovito. Bez regularne ovulacije, menstruacija totalno “poludi” i postaje nepravilna.
S druge strane, kada se ciklus izjednači i počne stizati na redovitoj mjesečnoj bazi, onda kreću i PMS, grčevi te osjetljive grudi. Ako se po prvi puta susrećete s ovakvim simptomima, može vam biti vrlo neugodno, ali to su normalni simptomi.


Velika promjena kod menstruacije u dvadesetima može biti i rezultat kontracepcijskih pilula. Veliki broj djevojaka se odlučuje za hormonalnu kontracepciju što bi moglo poremetiti mjesečni ciklus. U prijevodu, to bi značilo osjetno slabije i regularnije cikluse, manje grčeva i smanjene PMS simptome.


Pilule su prevencija ovulaciji, a bez ovulacije nema niti otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika niti ljuštenja sluznice maternice.


Menstruacija u tridesetima


Većinu vremena, menstruacija postaje prilično predvidljiva u ovom desetljeću, kaže doktorica Streicher. Iznenadni simptomi poput obilnijeg krvarenja ili intenzivnije boli, mogu biti znak većeg problema. Benigni fibroidi (miomi maternice) zbog kojih krvarenje može biti obilnije, obično se prije tridesete niti ne pojavljuju. A endometrioza, često praćena snažnim bolovima koji mogu trajati i čitav mjesec, često se događa ženama u tridesetima.


Do velike, ako ne i najveće promjene, koja u tridesetima može poremetiti menstruaciju svakako je trudnoća. Znamo da tijekom trudnoće nema menstruacije, ali događa se da se ona niti ne vrati šest tjedana nakon poroda, kaže ginekologinja Sherly Ross za Health.


“Ako odlučite dojiti, menstruacija vam se neće vratiti sve dok ne prestanete ili dok ne smanjite vrijeme dojenja”, kaže Ross.


Dodaje i da će mnoge žene reći da su nakon trudnoće osjetile manje bolne grčeve tijekom menstruacije, a razloga za to može biti više. Jedan od njih je proširenje cervikalnog otvora koji ostaje veći pa krvarenja stižu bez jakih materničnih kontrakcija.


Menstruacija u četrdesetima


Kako piše Health, ovdje kreće prava zabava. Četrdesete označavaju početak perimenopauzalnih (predmenopauznih) hormonalnih fluktuacija koji najavljuju menopauzu. Tijekom ovog vremenskog perioda koje traje otprilike osam do deset godina prije menopauze, tijelo se priprema za svoju veliku menstrualnu završnicu.


Hormonske promjene uzrokuju neredovitu ovulaciju, a razina fluktuacije estrogena znači da bi mogli početi imati neredovite cikluse, a ponekad ih na mjesečnoj razini čak i nemati, obilnije krvarenje, duži PMS i iscjedak između ciklusa.


“O perimenstrualnim simptomima uvijek kažem da je jedino predvidivo to što su nepredvidivi”, kaže doktorica Streicher.


Ne zaboravite da, iako je ovulacija neredovita, još uvijek možete ostati trudni, a u menopauzi niste sve dok menstruaciju nemate u periodu od jedne godine. Minimalno.


__


Neovisno o tome koliko godina imate, vaši mjesečni ciklusi mogu dati uvid u vaše ukupno zdravstveno stanje. Ako osjećate bilo kakve neuobičajene simptome, obratite se svojim liječnicima i liječnicama.