Za sve prilike

Mekani kolač bez maslaca s jagodama i neodoljivom kremom

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bilo da ga pripremate za obitelj ili kada želite ostaviti dojam na goste

Nevjerojatno je mekan, iako ne sadrži maslac i iako je potpuno bez brašna. Zamijenjeno je u cijelosti krumpirovim škrobom koji ga čini pahuljastim poput oblačića.


Pripremite ga u svakoj prilici u kojoj želite ostaviti dobar dojam, neće vas razočarati!


Sastojci:


  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 150 g krumpirovog škroba
  • pola vrećice praška za pecivo

Za nadjev:


  • 200 g mascarponea
  • 200 g vrhnja za šlag već zaslađenog
  • 110 g jagoda

Također: šećer u prahu i malo jagoda za ukrašavanje!


Priprema: Uzmite jaja koja moraju biti na sobnoj temperaturi (po potrebi ih izvadite iz hladnjaka najmanje 4 sata prije).


Miksajte ih sa šećerom i 4 žlice tople vode najmanje 20 minuta električnom pjenjačom. Prosijati krumpirov škrob s kvascem i dodati, polako posipajući u jaja.


Lagano kuhačom miješajući odozdo prema gore dok se prašak ne sjedini s tijestom u homogenu kremu bez grudica.


Namastite/pobrašnite kalup, izlijte smjesu i pecite na 180°C otprilike 30 minuta.


Izvadite kolač i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, prerežite po sredini tako da dobijete dva dijela.


Pripremite kremu tako da pjenjačom umutite čvrsti šlag. Zatim dodajte mascarpone i ponovo umutite.


Jagode operite, osušite i narežite na komadiće te dodajte u kremu. Promiješajte i prelijte preko podloge.


Poravnati, zbiti i zatvoriti drugom pločom.


Ostavite ga u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja, posipajte ga s puno šećera u prahu i nekoliko jagoda za ukras.