Djeca

Preslatka priča mlade autorice na zabavan način djeci objašnjava socijalno distanciranje

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

Pandemija COVID-19 nametnula je mnoga pitanja na koja ovaj dječji video daje odgovorNepredvidive životne situacije, nepoznate okolnosti i izazovi, uvijek su teški za roditelje. Pokušavajući pronaći riječi koje će na pravi način objasniti djeci situaciju u kojoj se nalaze, moraju biti u isto vrijeme i jasni, jednostavni i nježni kako se djeca ne bi dodatno uplašila.


U takve se situacije ubraja i selidba, gubitak bliske osobe, razvod roditelja, ali sada i potpuno nova situacija uzrokovana pandemijom COVID-19, a riječ je o socijalnoj distanciranosti. Roditelji iz cijelog svijeta imali su težak zadatak, objasniti mališanima u kakvoj su se situaciji zadesili i koliko je važno slušati upute stručnjaka i pričekati neko bolje i sigurnije vrijeme za igru i druženje.


Mlada autorica Kim St. Lawrence osmislila je vrlo zanimljivu priču koja na pitak i djeci blizak način, objašnjava što je to zapravo socijalna distanciranost i pretočila ju je u slikovnicu i crtani film.
Slatka priča prati zeca koji objašnjava medvjedu zašto moraju ostati unutra. “Svijet se prehladio”, počinje priča. “Nećete dobiti virus ako ostanete kod kuće.”


Animirana pripovijest dotiče se mnogih briga koje djeca trenutno imaju, od vremena koliko će ovo trajati („to nije zauvijek, samo nakratko“) do pitanja o tome zašto ne možemo vidjeti svoje prijatelje, bake i djedove ( “nedostaješ im, znam”).


Također objašnjava da junaci teško rade na tome kako bi “svijet uredili”, prenosi Popsugar.


I iako videozapis od 90 sekundi ne može odgovoriti na svako pitanje koje bi dijete postavilo, ovaj sadržaj vrlo je koristan i poučan te će pomoći mnogim roditeljima u razgovoru s njihovom djecom.