Isprobajte

Lunarni kalendar: Kada je najbolje vrijeme za šišanje i bojanje kose? Depilaciju?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uz mjesečeve faze vežu se mnoga vjerovanja, primjerice rast kose i trudnoćaLunarni kalendar temelji se na lunarnim ciklusima ili ciklusima Mjesečevih faza, a nalazimo ga u mnogim tradicijama, kako starim tako i današnjim.


Mjesec ima poseban šarm, a uz njegove faze vezuju se mnoga vjerovanja, primjerice vezano uz rast kose, trudnoću te niz drugih koji se odnose na njegu tijela.


Lunarni kalendar: kosa


Kaže se da su naša kosa i njen rast pod utjecajem Mjeseca. “Šišanje uz dobar mjesec” govorile su bake ili bojanje kose po kalendaru mjesečevih mijena mogu biti radnje kojima pogoduje pravilan položaj mjeseca.
Šišanje kose u rastućem Mjesecu pogodovat će bržem ponovnom rastu, naprotiv ako je mjesec u opadanju ponovni rast će biti sporiji i rez će trajati duže.


Za vrijeme punog Mjeseca šišanje bi kosi dalo snagu i vitalnost.


To su popularna vjerovanja koja nisu utemeljena na znanstvenim temeljima, ali su često potkrijepljena iskustvom i utjecajem Mjeseca na prirodu.


Lunarni kalendar: trudnoća


Šarm Mjeseca također uključuje određena stanja kao što je trudnoća, a najjasnije vjerovanje vezano je za trenutak poroda.


Bake su oduvijek govorile da s mladim Mjesecom lakše puca vodenjak i započnu trudovi za porod. To je vjerovanje koje bi se moglo potkrijepiti utjecajem mjesečevih mijena na vode i njihove tokove.


Nadalje, menstrualni ciklus i lunarni ciklus podijeljeni su na isti broj dana, 28/29, lunarni element u tradicionalnoj kineskoj medicini je ženski, a u mnogim kulturnim tradicijama Mjesec je povezan sa ženom i njezinim ciklusima.


Jedna španjolska babica također je primijetila da se u fazi opadajućeg mjeseca povećava učestalost spontanih porođaja, dok se za vrijeme rastućeg mjeseca češće koriste inducirani porodi ili carski rezovi.


Naravno da nema znanstvenih saznanja o tome, ali kao što je već rečeno, to su zabilježena iskustvena saznanja.


Lunarni kalendar: zdravlje i ljepota


Na temelju opaženog u prirodi, ista se pozornost može posvetiti osobnoj njezi za sve one aktivnosti koje uključuju rast, promjenu, transformaciju i na koje stoga mogu utjecati mjesečeve mijene:


  • Depilacija: Mjesec u opadanju
  • Bojanje kose: Mjesec u opadanju
  • Masaže limfne drenaže: mladi mjesec i polumjesec
  • Piling: Mjesec u opadanju
  • Detoksikacija: Pun Mjesec i Mjesec u opadanju.

Osnovni princip, ako se može govoriti o principu, je da u fazi punog Mjeseca i polumjeseca težimo zadržavanju tekućine, dok se kod mladog Mjeseca i Mjeseca u opadanju tokovi pokreću i otječu.


Ono što raste – kosa, nokti, dlake – u mladom i rastućem mjesecu jača i povećava se, dok u punom i opadajućem mjesecu usporava.