Ispunjava radošću

Ljubav prema psu je pravi lijek, znanost to potvrđuje

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Nije slučajnost da se naši četvoronožni prijatelji koriste u raznim terapijama



Oni sretnici koji imaju psa u svom životu to već znaju, naš četveronožni prijatelj ispunjava nam dane radošću, podržava nas emocionalno i na kraju, ali ne manje važno, mogao bi nam olakšati fizičku patnju.


Otkriva to novo istraživanje objavljeno u časopisu Plos One koje pokazuje kako vlasnika psa zdravstveno može imati koristi od njihove prisutnosti.


Istraživanje je uključivalo 200 pacijenata u hitnoj službi, od kojih je zatraženo da ispune upitnik, navodeći koliko boli osjećaju na ljestvici od 1 do 10, pri čemu se 10 odnosi na najveću bol.




Pacijenti su zatim podijeljeni u dvije skupine, od kojih je uz jednu stajao terapijski pas kojeg su ispitanici mazili oko 10 minuta.


Istraživači su ponovno zamolili ovu skupinu da se izjasni o pragu boli nakon 10 minuta terapije kućnim ljubimcima i rezultati su bili više nego obećavajući.


Medicinski tim također je pratio krvni tlak i otkucaje srca pacijenata koji su izmjereni prije i nakon eksperimenta.


Iako vrijednosti nisu bile promijenjene, istraživači su primijetili primjetnu promjenu raspoloženja pacijenata u odnosu na stanje anksioznosti i depresije koji prirodno utječu na našu percepciju boli.


Naime, istraživanje je pokazalo da je skupina pacijenata koji su tih 10 minuta proveli u društvu psa izjavila da su nakon kontakta sa životinjom osjećali manje boli nego kada su stigli na hitnu.


Rezultati su još jednom potvrdili središnju ulogu koju terapijski psi mogu imati u bolničkim okvirima gdje predstavljaju utjehu bolesnicima, pomažući im da se nose sa stanjima tjeskobe vezanim uz okolinu u kojoj se nalaze, dugo čekanje prije pregleda ili strah od podvrgavanja složenijim medicinskim pretragama.


Bolnica, kao što znamo, nije gostoljubivo mjesto, ali mogla bi postati malo više zahvaljujući psima.