Savjeti dermatologa

Muče vas bijeli prištići na licu? Imamo nekoliko savjeta kako ih se riješiti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Bijeli prištići se nazivaju i zatvoreni komedoni jer je pora zatvorena tankim slojem kože.Kao i svi ostali neželjeni gosti na licu, bijeli prištići su uobičajeni problem na koži koji muči mnoge. Najgore što možete napraviti za svoje lice jest da ih istišćete do nemilosti.


Bijeli prištići se stvaraju prilikom začepljenja pora mrtvim stanicama kože, uljem (masnoćom) i prljavštinom. Dermatologica Marisa Garshick za Shape kaže da stvaranju bijelih prištića mogu doprinijeti i komedogeni kozmetičkih preparati.


“Kada se stanice kože i ulja natalože pa blokiraju folikulu dlake, to često dovodi do bakterijskih upala. Kada bijeli prištići postanu upaljeni i bolni, imunološke stanice nam priskaču u pomoć smanjenju upale. Zato bijeli prištići ponekad sadrže gnoj”, objašnjava.
Bijeli prištići se nazivaju i zatvoreni komedoni jer je pora zatvorena tankim slojem kože. Ljudi s masnom kožom, posebno su podložni bijelim prištićima na nosu i ostatku lica zbog pretjeranog lučenja ulja.


Vrlo se često zamijene za milije (tvrdi bijeli prištići koji su nastali kao rezultat zatočenog keratina), ali ako je prištić mekan, onda se radi o bijelom prištiću, a ne miliji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sandra Lee, MD, FAAD, FAACS (@drpimplepopper)Kako se riješiti bijelih prištića?


U borbi protiv bijelih prištića pomažu nam sastojci koje uvrštavamo u redovnu njegu kožu. Garshick i Farhang preporučuju proizvode sa salicinskom kiselinom i retinolom. Supermoć salicinske kiseline je njezina mogućnost da “probije” kroz ulje i masnoću te putuje duboko unutar pore da oslobodi nečistoću.


Retinol (oblik vitamina A) je anti-aging sastojak koji mijenjajući kemiju masnoća na koži i sprečavajući da gusti sebum zaostane u porama, može pomoći kod ovog problema.


Garshick dodaje da u borbi protiv bijelih prištića mogu pomoći i neki generalni savjeti. “Navečer pažljivo uklonite šminku da ne začepljuje pore, očistite svoj mobitel i sve ostalo što dolazi u kontakt s vašim licem. Redovito mijenjajte jastučnice tako da ne skupljaju masnoće i bakterije”, kaže dermatologica.


Osim ovoga, važno je ne istiskati prištiće i svakako se konzultirati s dermatologom ukoliko je problem učestal i trajan. Problemi s kožom ne mogu se riješiti preko noći stoga je važno biti ustrajan i malo po malo, doći dosavršenog tena.