Ključ dobre njege

17 savjeta dermatologa za savršen ten: Pronalazite li ovdje i neki od svojih beauty trikova?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Iako svakom tipu i stanju kože vrijedi pristupiti s posebnom pažnjom te pronaći proizvode koji vam najbolje odgovaraju, ipak postoje univerzalna pravila kojih biste se uvijek trebali pridržavati.Ključ dobre njege je u nanošenju slojeva i hidriranosti te nježnom umasiravanju proizvoda u kožu. Masaža i nježno tapkanje će potaknuti mikrocirkulaciju i učiniti kožu mladolikijom.


No, ponekad uz sav napor, rezultati nisu vidljivi. Baš kao što i kosa ima svoje loše periode, tako je i s kožom. I to vas ne bi trebalo obeshrabriti u trudu da održavate ten lijepim i blistavim. Stoga smo pronašli nekoliko zanimljivih i lakih savjeta dermatologa uz koje će vaš ten biti baš onakav kakav priželjkujete.


Razdoblja kože su stvarna


Svačija koža pati od razdoblja kada ništa nije kako treba biti. Ali maske brzo uravnotežuju kožu: Gline smanjuju masnoću, a gelovi smiruju crvenilo.


Ne oslanjajte se na vlažne maramice za čišćenje lica
Maramice za lice možda su prikladnije od sredstava za čišćenje starih škola, ali nemojte se oslanjati na maramice za detoksikaciju kože ako živite u gradu u kojem je zagađenje veliko, piše Allure.


Multi-maska


Ne morate koristiti jedan proizvod na cijelom licu. Pokušajte s glikolnom kiselinom na T-zoni kako biste minimalizirali izbijanje i gustu kremu nanesite na ostatak kože lica.


Ne žurite se prilikom nanošenja proizvoda


Prilikom nanošenja slojeva, pustite da se svaki proizvod upije dvije ili tri minute kako ga ne bi spriječio ili razrijedio sljedeći koji ste stavili.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Sunce je odgovorno za fine linije


Devedeset posto finih linija nastaje izlaganjem suncu, što čini kremu za sunčanje vrhunskim sastojkom za kožu mladolikog izgleda. Koristite SPF 30 ili više dnevno.


Razmislite o kemijskom pilingu


Tjedni kemijski piling pomaže zdravim bakterijama da rastu. Grubi pilinzi imaju suprotan učinak, pokrećući enzime koji uništavaju kolagen.


Djeluje i glikolna kiselina


Novi ste u području kemijskim pilingima? Isprobajte glikolnu kiselinu za normalnu kožu, salicilnu za masnu ili mješovitu kožu i nježnu mliječnu kiselinu za suhu ili osjetljivu kožu.


Vitamin C je vaš prijatelj


Koristite sredstva s  vitaminom C u roku od šest mjeseci nakon što ste vidjeli pigmentacijske mrlje. Melanin s vremenom sve dublje ulazi u kožu, pa je teže doći do njega.


Maska u maramici


Maske u maramici guraju hidratantne sastojke u kožu. Stavite je preko hidratantne kreme na 10 minuta na večer, a vaša će koža sljedeći dan biti osvježen.


beauty

FOTO/Pexels


Budite strpljivi kada koristite retinol


Korištenje retinola je maraton, a ne sprint. Potiče kolagen, ali može iritirati. Počnite ga koristiti jednom tjedno, preko hidratantne kreme.


Proizvodi protiv akni dolaze u mnogim formulama


Benzoil peroksid ubija, iskoristite sve to kako biste spriječili probijanje. Formula od 2,5 ili 5,5 posto djeluje bez neželjenih nuspojava.


Miteseri i salicilna kiselina


Salicilna kiselina je stvarno idealna samo za mitesere i bijele točke. Ako vas isuši, potražite ga u sredstvu za pranje lica i pustite da stoji na koži 30 sekundi.


Integrirajte masne kiseline u svoju rutinu


Vaša koža koristi omega masne kiseline za proizvodnju lipida (hidratantnih ulja), a studije pokazuju da dodaci omega-3 poboljšavaju razinu lipida i hidrataciju kože.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Nanesite kremu za sunčanje – svugdje


Ne zaboravite kremu za sunčanje na uši, liniju kose, vrat, ruke i prsa. Dermatolozi mogu pogledati vaš dekolte i vidjeti koliko imate godina.


Spakirajte dodatni jastuk za podbuhle oči


Ako se probudite podbuhlih očiju, dodajte dodatni jastuk ispod glave dok spavate – gravitacija iscrpljuje dovoljno tekućine da pomogne kod natečenosti sljedećeg dana.


Kožu ne sušite previše


Ako je vaša koža pepeljasta, napravite jednu jednostavnu promjenu: Nemojte je potpuno osušiti prije vlaženja. Kreme hidratiziraju i najbolje djeluju s malo vode.


Zamijenite kremu za sunčanje


Suhoća, crvenilo i zategnuta koža znakovi su da ćete možda trebati prijeći na viši SPF. Isprobajte novu kremu za sunčanje i provjerite nestaju li problemi za nekoliko dana.