Djeluje i opuštajuće

Limfna drenaža osim što sprječava celulit, pomaže u još puno toga

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kada limfa pravilno teče po cijelom tijelu, to dovodi do dobrobiti, ravnoteže i ljepote.Limfna drenažna masaža, također nazvana limfna drenaža, je vrsta masaže koja donosi različite dobrobiti za zdravlje, posebice na razini reaktivacije lokalne cirkulacije, smanjenja edema i sprječavanja zadržavanja vode i celulita.


Limfa je tekućina koja poput krvi cirkulira cijelim tijelom i kroz savršeni sustav sastavljen od limfnih žila i limfnih čvorova eliminira otpad zbog metaboličkih i kemijskih procesa. Međutim, limfa ne teče uvijek pravilno: njezina cirkulacija je zapravo posljedica mišićnih kontrakcija i zbog toga masaža limfne drenaže može ponovno aktivirati pravi protok.


Kada limfa pravilno teče po cijelom tijelu, to dovodi do dobrobiti, ravnoteže i ljepote. Ako se radi ispravno, rezultati će tada biti vidljivi, a posebice limfna drenaža može:
– spriječiti oticanje ili edem koji su simptomi slabe limfne cirkulacije,


– donosi dobrobit na mišićnoj i mentalnoj razini zahvaljujući općem opuštajućem djelovanju,


– smanjuje nepravilnosti kao što su zadržavanje vode i celulit.


Celulit je vrlo česta nesavršenost kod žena, a radi se o povećanju volumena masnih stanica, odnosno nakupljanju masnoće na ograničenim dijelovima tijela kao što su bedra, stražnjica i bokovi. Nijedna žena nije izuzeta, neke ga imaju manje-više, a sve žene imaju problema s celulitom. To nije povezano s prekomjernom težinom. Može se pojaviti i na mršavicama. Genetika i način života igraju temeljnu ulogu.


Jesti zdravu hranu, piti puno vode, ne pušiti, ne piti alkohol i ne voditi sjedilački način života praktični su savjeti za borbu protiv nesavršenosti kao što je zadržavanje vode. Osim toga, valjana i učinkovita pomoć može biti i limfna drenaža!