Budite redoviti

5 brzih savjeta kako da vaša kuhinja uvijek bude čista i uredna

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Korisni savjeti koji održavaju kuhinju u redu

Niti jedna prostorija u domu se ne čisti toliko redovito kao kuhinja. Uvijek postoji nešto što se treba oprati, pospremiti, baciti i počistiti. Često se čini kao da ništa drugo ne radimo nego čistimo kuhinju. 


Kako bi kuhinja uvijek bila uredna i čista, ne postoji magična formula. Odnosno, krivo – postoji i zove se redovito održavanje. Nažalost, vam ne možemo dati magičnu formulu uz pomoć koje ćete manje čistiti te imati sve na posloženo. 


No, postoje mali trikovi koje trebate primjenjivati svaki dan, a oni će na kraju dana činiti razliku. Uz pomoć njih nećete imati osjećaj da cijelo vrijeme čistite. 


Sredstva za čišćenje trebaju biti uvijek pri ruci


Kada vam se nešto prolije, trebate prebrisati štednjak ili vam je samo potrebna vlažna krpa, ubrus ili spužva, želite sva sredstva za čišćenje imati pri ruci. U tom slučaju ćete odmah riješiti problem.


Kada vam se sredstva, primjerice, nalaze u kupaonici, najčešće ćete pomisliti kako ćete problem riješiti kasnije. Kasnije to najčešće zaboravimo. Tako se jedan manji problem nadovezuje na drugi manji problem, a oni korak po korak stvaraju veći problem, a to znači i veći nered i više posla. 


Tave i lonce odmah isperite


Priznajemo, ni mi ne spadamo u skupinu koja obožava nakon kuhanja odmah rješavati suđe. No, ostavljanje zagorene tave i lonca nikom nikad nije pomoglo. Dapače, samo odmaže jer će se ostaci skoriti i bit će ih još teže oprati. Prljave tave i lonce ne morate odmah prati, no barem ih namočite u toploj vodi kako biste kasnije imali manje posla. 


U kuhinji sve što ostavite za kasnije čeka vas u duplom izdanju
FOTO: iStock


Redovito praznite hladnjak


Koliko puta vam se dogodilo da satima tragate po hladnjaku za nečim što čudno miriše. Na koncu niste pronašli uzrok neugodnog mirisa, ali ste zato pronašli druge proizvode kojima je istekao rok trajanja.


Da biste imali što manje neugodnih iznenađenje raznih vrsta i na koncu posla oko hladnjaka, potrebno ga je redovito prazniti. To znači da prilikom svake kupnje provjerite što vam je u hladnjaku.


Također trošite proizvode iz hladnjaka, nemate ništa od toga što u njemu imate sto i jednu stvar koju “čuvate” i “koristite u posebne svrhe”. Najčešće se dogodi da ti proizvodi samo zauzimaju prostor u hladnjaku, kvare se i na koncu završe u smeću. 


Odmah praznite/punite perilicu za suđe


Alfa i omega kuhinje je perilica za suđe koja rješava nered u tren oka. No, zbog perilice isto tako nered može i nastati. Najčešća greška je kampanjsko čišćenje perilice. Pravilo je jednostavno – odmah praznite/punite perilicu. Tako vam se nikad neće gomilati suđe po kuhinji. 


Sortirajte proizvode


Osmislite vlastiti način sortiranja i slaganja proizvoda ili se inspirirajte raznim prijedlozima. Što je kuhinja bolje posložena, odnosno što su svi proizvodi bolje sortirani, to se stvara manje nereda.


Koristite staklene spremnike i košare te posložite proizvode prema vrsti i namjeni. Tako ćete odmah nakon kupnje posložiti stvari, a isto tako ćete uvijek znati gdje vratiti pojedini proizvod.