Hranom do zdravlja

Kosa vam je tanka i beživotna? Možda je za to kriv škrob

Dijana Ljubanović

FOTO/UNSPLASH

FOTO/UNSPLASH

Kada je riječ o zdravlju kože, škrobne, prerađene žitarice su povezane s aknama i upalama.Čini se da je izreka “ono si što jedeš” uistinu točna kada je u pitanju zdravlje vaše kose, kože i noktiju. Prehrana bogata vitaminima, mineralima te unošenje dovoljne količine vode može uvelike poboljšati vaš izgled.


Kako škrobne, rafinirane žitarice utječu na zdravlje kose, kože i noktiju


Hrana koju ćemo u nastavku navesti, često se svrstava u ‘rafinirane’ (ili prerađene) žitarice: bijelo brašno s malo vlakana i hrana napravljena s njim poput kruha, raznih vrsta tjestenina, slatkih žitarica, deserta itd. Za razliku od prirodnih ili cjelovitih žitarica, ova vrsta hrane je mljevena. Stručnjaci kažu da se mekinje uklanjaju kako bi duže trajale na policama trgovina, što oduzima korisne izvore zdravih vlakana, magnezija, cinka itd.


Kada je riječ o zdravlju kože, škrobne, prerađene žitarice su povezane s aknama i upalama jer namirnice s visokim glikemijskim indeksom potiču akne, što u osnovi znači da moramo voditi računa o šećeru u krvi da bismo imali zdravu kožu.
Ovakva prerađena hrana ne utječe samo na vašu probavu, već i na izgled. Ta hrana uključuje kukuruzni čips, brzu hranu, pečene proizvode, žitarice, krumpir i slatke napitke.


Prerađena pšenica koja se nalazi u krafnama, bijelom kruhu i žitaricama je  “dvostruki udar“. Te namirnice s visokim GI/GL moraju biti “ograničene u prehrani zdravoj za kožu.


Prerađena, škrobna i rafinirana zrna zapravo se vide u našem fizičkom izgledu” i “utječu” na kosu, nokte i kožu. Hrana bogata škrobom može povećati našu razinu androgena koji čini našu kosu tankom. Druga stvar je da prerađena hrana može dovesti do manjka hranjivih tvari u organizmu, piše She Finds.


U konačnici, konzumiranje prehrane s dovoljno biotina (vitamina B7) za zdravlje kose i noktiju, te vitamina C i E za optimalno zdravlje i vitalnost kože. Također, mnoge omiljene tjestenine, kruh, žitarice i druge namirnice koje obično sadrže rafinirane, škrobne i prerađene žitarice mogu se zamijeniti verzijama od cjelovitih žitarica kako biste sebi priuštili mnogo više zdravih vlakana i drugih hranjivih tvari.