Studija

Evo čarobnog broja: Koliko šalica kave dnevno je zapravo previše?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Znate li koliko ste jučer šalica kave popili tijekom dana?

Koliko ste puta popodne odšetali do uredskog aparata za kavu ili džezve i pitali se, je li ovo zaista moja četvrta šalica danas? Ili čekaj, je li to moja peta? No, nova studija pokazuje kako prečesto ispijanje kave može naštetiti vašem zdravlju.


Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition sugerira da pijenje šest ili više šalica kave dnevno može povećati rizik od srčanih bolesti i do 22 %.


Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije analizirali su zdravstvene kartone i prehrambene uzorke koji su sami prijavili 347.077 sudionika u dobi od 37 do 73.


Također su pogledali koji su sudionici studije posjedovali specifičnu gensku varijantu, nazvanu CYP1A2, koja omogućava ljudima da brže i lakše prerade kofein.


Foto: iStock


Sveukupno, istraživači su otkrili da ljudi koji su rekli da piju šest ili više šalica kave dnevno imaju 22 % veću vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti tijekom razdoblja ispitivanja, u usporedbi s onima koji piju jednu do dvije šalice dnevno. Također su zaključili da je ova povezanost neovisna o genetskom sastavu; drugim riječima, ljudi s genom koji lako prerađuje kofein nisu mogli sigurno piti više od onih koji ga nemaju.


Autori studije vjeruju da kava (u velikim količinama) i srčani problemi mogu biti povezani jer prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati povišeni krvni tlak koji je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, piše InStyle.


Većina ljudi složila bi se s tim da ako pijete puno kave, osjećate se nervozno, razdražljivo ili možda čak i mučno. Kofein pomaže vašem tijelu da radi brže i jače, ali također sugerira da ste zasad dosegli svoju granicu.


Foto: iStock


To ne znači da je svaka kava štetna za vaše srce. U stvari, istraživači su također otkrili da sudionici koji uopće nisu pili kavu i oni koji su pili kavu bez kofeina također imaju veće stope srčanih bolesti (11 %, odnosno 7 % više) od onih koji su pili jednu do dvije šalice po dan.


Prethodno istraživanje pokazalo je da kava obiluje antioksidansima i može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Odnosno, ako se konzumira umjereno. Istraživanje iz 2017. objavljeno u Food and Chemical Toxicology pokazalo je da razine unosa do 400 mg dnevno ili oko četiri šalice kave nisu povezane sa zdravstvenim rizicima za odrasle.