Sočno, lagano, neodoljivo....

Kolač od palačinki i čak 15 slojeva sočne kreme

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Vjerujemo da će vam ovaj kolač od palačinki postati novi favoritOvaj kolač s palačinkama je i lijep i ukusan! Svi će pomisliti da vam je trebalo nekoliko sati za pripremu, ali sve je zapravo vrlo jednostavno kada koristite naš recept. Ovo je najjednostavniji kolač od 30 slojeva koji ćete napraviti s 15 palačinki i 15 slojeva kreme.


Kolač od palačinki je elegantan s rustikalnim šarmom, glazura ima nježan i predivno kremast, ali lagan okus, a u sebi ima zaslađeno kondenzirano mlijeko pa znate da je dobro. Vjerujemo da će vam ovaj kolač  od palačinki postati novi favorit – i za napraviti i za uživanje!


Sastojci
Za palačinke (čini 15 slojeva)


 • 1/2 šalice tople vode
 • 1 šalica mlijeka
 • 4 velika jaja
 • 4 žlice otopljenog maslaca, plus još jedna za pirjanje
 • 1 šalica višenamjenskog brašna
 • 2 žlice šećera u prahu
 • 1/8 žličice soli

Za kremu:


 • 1 šalica maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi (16 žlica)
 • 355 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
 • 227 g krem ​​sir omekšan na sobnoj temperaturi
 • 2 žličice ekstrakta vanilije

Upute


Kako napraviti palačinke:


U zdjelu dodajte sastojke za palačinke redoslijedom navedenim: 1/2 šalice tople vode, 1 šalica mlijeka, 4 jaja, 4 žlice otopljenog maslaca, 1 šalica brašna, 2 žlice šećera i prstohvat soli. Miješajte dok se dobro ne sjedine, grebanjem po potrebi kuhačom.


Zagrijte srednju tavu na umjerenoj vatri. Dodajte malo maslaca i rasporedite je lopaticom da se lagano premaže. Kad se maslac zagrije, dodajte oko 3 žlice tijesta, ili dovoljno da lagano premažete dno posude, okrećući tavu dok dodajete tijesto kako biste ravnomjerno premazali dno posude. Pecite oko 30 sekundi po strani ili dok ne postanu zlatne, zatim okrenite tankom lopaticom i pecite još 30 sekundi ili dok druga strana ne postane zlatna. Izvucite palačinku na čistu površinu poput daske za rezanje i pustite da se slojevi ohlade na sobnu temperaturu prije slaganja.


Kako napraviti kremu:


Miksajte maslac i kondenzirano mlijeko velikom brzinom 7 min.


Dodajte omekšani kremasti sir po 1 žlicu odjednom miješajući na srednje velikoj brzini. Nastavite tući 3 minute. Dodajte 2 žličice vanilije i miješajte dok se dobro ne sjedini i postane glatko. Neke sitne grudice su u redu i neće se primijetiti u kolaču.


Sastavljanje palačinki


Stavite prvi sloj palačinki na tanjur za posluživanje i rasporedite oko 3 žlice ili 1 kuglicu sladoleda između svakog sloja palačinki, ukupno 15 slojeva palačinki i 15 slojeva kreme.


Ostavite kolač u hladnjaku najmanje 6 sati ili dok se glazura ne stegne (može se napraviti 2 dana unaprijed) – bit će mnogo lakše rezati nakon hlađenja i neće kliziti. Za posluživanje po želji posipajte