Razveselite ukućane

Kolač od kefira i šljiva slastica je čija priprema traje samo 15 minuta

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nije jogurt, ali kao i jogurt sadrži mliječne fermente i probiotike

Originalna slastica koja svoju posebnost duguje “zamjenskom” sastojku mlijeku.


Riječ je o kefiru, mliječnom proizvodu koji ima nešto gušću konzistenciju od mlijeka, slatkastog je mirisa i blago kiselkastog okusa.


Sastojci


  • 250 g šljiva
  • 315 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 90 g smeđeg šećera (+ 2 žlice za kraj)
  • 60 g maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 250 g kefira
  • 2 jaja
  • muškatni oraščić po ukusu
  • naribana korica 1/2 limuna

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°. U zdjelu prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo.


Dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog po ukusu.


U drugoj posudi električnom pjenjačom tucite jaja i smeđi šećer dok ne nabubre i postanu pjenasti.


Umiješajte kefir, otopljeni maslac na sobnoj temperaturi i naribanu koricu limuna dok ne dobijete dobro izmiješanu smjesu.


Dodati brašno i prašak za pecivo i miješati žlicom da se tijesto ujednači.


Sve izlijte u kalup promjera 22 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom i pažljivo poravnajte.


Šljive narežite na kockice i rasporedite po površini tijesta.


Pospite s preostale 2 žlice šećera i pecite oko 30-35 minuta ili u svakom slučaju dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista i suha.


Pustite da se kolač ohladi na rešetki za torte, a zatim ga izokrenite iz kalupa i poslužite.