Foto: Pexels
Recept savršeno spaja slatko, slano i aromatično u jelu koje izgleda kao s naslovnice kulinarskog magazina
povezane vijesti
Ukoliko želite jelo s “wow” efektom, ovaj recept s batatima pretvara skromno povrće u elegantan, gurmanski prilog pun topline i jesenskih aroma.
Slojevi tanko rezanih batata preliveni su smeđim maslacem obogaćenim timijanom, narančom i prstohvatom kajenskog papra, a završni dodir čine hrskavi glazirani orasi s notom cimeta i koricom naranče.

Foto: Pexels
Sastojci
-
1 velika naranča
-
125 g + 1 žlica maslaca
-
60 ml bourbona ili soka od naranče
-
1 žlica svježeg timijana
-
¼ žličice kajenskog papra (po želji)
-
60 ml čistog javorovog sirupa (podijeljenog)
-
1,25 kg batata (oko 4 srednja komada)
-
3 srednje ljutike, narezane na tanke kolutiće
-
¾ žličice svježe mljevenog papra
-
2¼ žličice soli (podijeljene)
-
⅛ žličice cimeta
-
1 šalica (oko 120 g) grubo nasjeckanih oraha ili pekan oraha
-
Krupna morska sol za posipanje
Priprema
1. Pripremite naranču
Zagrijte pećnicu na 200°C. Ogulite 2 trake kore (oko 5 cm), pazeći da ne zahvatite bijeli dio. Ostatak naribajte (oko 1 žličica korice) i iscijedite sok (1 žlica).
2. Napravite smeđi maslac
U tavi otopite 125 g maslaca na srednjoj vatri dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i orašast miris (oko 3 minute). Umiješajte bourbon (ili sok od naranče), timijan, kajenski papar i trakice narančine kore. Kad se smjesa zapjeni, maknite s vatre i dodajte 2 žlice javorovog sirupa. Ohladite 10 minuta.
3. Pripremite batate
Batat narežite na tanke ploške (oko 3 mm). U velikoj zdjeli pomiješajte batate, ljutiku, papar, 2 žličice soli i ⅓ pripremljenog maslaca.
Složite ploške uspravno u tavu od lijevanog željeza promjera 25 cm, tako da se malo preklapaju u dva koncentrična kruga. Pokrijte aluminijskom folijom.
4. Pecite
Pecite pokriveno 45 minuta, zatim otkrijte i premažite gornji sloj s 2 žlice maslaca. Vratite u pećnicu još 20 minuta, povremeno premazujući preostalim maslacem.
5. Pripremite glazirane orahe
U tavi otopite preostalu žlicu maslaca, dodajte cimet, naribanu koricu i sok naranče, preostali javorov sirup i ¼ žličice soli. Umiješajte orahe i miješajte na srednje laganoj vatri dok ne postanu zlatni i ljepljivi (oko 5 minuta). Ohladite na papiru za pečenje.
6. Poslužite
Pečene batate pospite glaziranim orasima i mrvicom krupne soli. Poslužite odmah, uz piletinu, salatu ili kao samostalan prilog.

Foto: Pexels