Rapsodija okusa

Karamelizirani batat s hrskavim orasima: delicija koja izgleda i miriše spektakularno

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Recept savršeno spaja slatko, slano i aromatično u jelu koje izgleda kao s naslovnice kulinarskog magazina

Ukoliko želite jelo s “wow” efektom, ovaj recept s batatima pretvara skromno povrće u elegantan, gurmanski prilog pun topline i jesenskih aroma.


Slojevi tanko rezanih batata preliveni su smeđim maslacem obogaćenim timijanom, narančom i prstohvatom kajenskog papra, a završni dodir čine hrskavi glazirani orasi s notom cimeta i koricom naranče.



Foto: Pexels

Sastojci


  • 1 velika naranča


  • 125 g + 1 žlica maslaca


  • 60 ml bourbona ili soka od naranče


  • 1 žlica svježeg timijana


  • ¼ žličice kajenskog papra (po želji)


  • 60 ml čistog javorovog sirupa (podijeljenog)


  • 1,25 kg batata (oko 4 srednja komada)


  • 3 srednje ljutike, narezane na tanke kolutiće


  • ¾ žličice svježe mljevenog papra


  • 2¼ žličice soli (podijeljene)


  • ⅛ žličice cimeta


  • 1 šalica (oko 120 g) grubo nasjeckanih oraha ili pekan oraha


  • Krupna morska sol za posipanje


Priprema


1. Pripremite naranču


Zagrijte pećnicu na 200°C. Ogulite 2 trake kore (oko 5 cm), pazeći da ne zahvatite bijeli dio. Ostatak naribajte (oko 1 žličica korice) i iscijedite sok (1 žlica).


2. Napravite smeđi maslac


U tavi otopite 125 g maslaca na srednjoj vatri dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i orašast miris (oko 3 minute). Umiješajte bourbon (ili sok od naranče), timijan, kajenski papar i trakice narančine kore. Kad se smjesa zapjeni, maknite s vatre i dodajte 2 žlice javorovog sirupa. Ohladite 10 minuta.


3. Pripremite batate


Batat narežite na tanke ploške (oko 3 mm). U velikoj zdjeli pomiješajte batate, ljutiku, papar, 2 žličice soli i ⅓ pripremljenog maslaca.


Složite ploške uspravno u tavu od lijevanog željeza promjera 25 cm, tako da se malo preklapaju u dva koncentrična kruga. Pokrijte aluminijskom folijom.


4. Pecite


Pecite pokriveno 45 minuta, zatim otkrijte i premažite gornji sloj s 2 žlice maslaca. Vratite u pećnicu još 20 minuta, povremeno premazujući preostalim maslacem.


5. Pripremite glazirane orahe


U tavi otopite preostalu žlicu maslaca, dodajte cimet, naribanu koricu i sok naranče, preostali javorov sirup i ¼ žličice soli. Umiješajte orahe i miješajte na srednje laganoj vatri dok ne postanu zlatni i ljepljivi (oko 5 minuta). Ohladite na papiru za pečenje.


6. Poslužite


Pečene batate pospite glaziranim orasima i mrvicom krupne soli. Poslužite odmah, uz piletinu, salatu ili kao samostalan prilog.



Foto: Pexels