Ledena kava može i zimi

Ledeni karamel macchiato – savršen napitak za kavoljupce istančanog ukusa

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Karamel macchiato je izvrsna poslastica s ledenom kavom koju možete tako jednostavno napraviti kod kuće.Potrebna su samo četiri jednostavna sastojka (plus led). Možete se i sami okušati u izradi vlastitog sirupa od vanilije i umaka od karamele ako želite. Koristite instant espresso za još jednostavniju pripremu.


Tehnički je latte i tradicionalno se poslužuje slojevito. Brzo promiješajte prije uživanja ili popijte takvo kakvo je. Ako tražite vrući karamel macchiato za one prohladne dane, upotrijebite vrući espresso i zagrijte mlijeko.


Postoji mnogo načina za pripremu ovog recepta, a lako je i pripremiti ga bez mliječnih proizvoda u veganskoj verziji. Udvostručite ili utrostručite recept da biste napravili veću količinu za goste i prijatelje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash
Sastojci


  • 1 šalica mlijeka (ohlađeno)
  • 1 žlica sirupa od vanilije
  • 1 žlica umaka od karamele (ili po ukusu; podijeljeno)
  • 2 šalice leda
  • 1/4 šalice espressa (ohlađenog)

Priprema


Kombinirajte mlijeko i sirup od vanilije u čaši. Umutiti da se sjedini. Po želji prelijte sirupom od karamela. Dodajte led i prelijte mješavinom mlijeka. Napitak napunite ohlađenim espressom. Prelijte s još umaka od karamele preko leda (ako koristite) i odmah poslužite. Promiješajte piće kad budete spremni za uživanje. Izgleda prekrasno u dva sloja, ali najbolji je okus kad se jednom promiješa.